1553

Яжте сини сливи за добра памет и силен имунитет

Плюс бонус - четири вкусни рецепти с плода

Август е месецът, през който сините сливи се появяват на пазара - с характерната си продълговата форма, със синя гладка кожа, която често прелива в лилави оттенъци. Този плод често е смятан за твърде обикновен, но напразно е подценяван.

Сушените сини сливи са невероятно вкусни, наситено сладки, а и много полезни. Те са особено подходящи за облекчаването на запека. Прекрасни са като заместител на захарта в сладкиши. Можете да ги добавяте и към салати, смутита, дори печива.

Сините сливи са много богати на витамини А, С, К. В тях се съдържа набор от ценни минерали, като калций, цинк, магнезий, калий. Доказано е, че сокът от сини сливи предпазва черния дроб, сърцето и очите. Сливите са мощен антиоксидант и могат да помогнат за неутрализирането на свободните радикали, които засягат паметта. Те помагат и за вдигане на имунитета.

В кулинарията това е вкусен продукт, от който може да приготвите различни ястия.

Когато приготвяте пилешко месо на фурна с картофи, сложете и няколко сушени сливи. Този плод се комбинира добре и със свинско и заешко месо на фурна.

Забъркайте си сладка и компоти, които да ви напомнят за лятото през зимните месеци.

Зимно време може да си купувате сушени сливи, които да накиснете за кратко време във вода, за да омекнат, и да се насладите на полезните им качества. И не на последно място - конфитюрът от сини сливи е един от най-обичаните, а когато е приготвен на фурна, има и лек карамелен аромат. Освен това има много и вкусни приложения  - върху бисквитка или филийка, с палачинка или кисело мляко, или директно с лъжичка от бурканчето за бързо утоляване на внезапен глад за сладко. За печеното сладко от сини сливи подбирайте зрели, но твърди плодове. Ако са омекнали, ще се разкашкат в тавата, а целта е да имате хубави, добре изпечени половинки от сливи и сироп с наситен тъмночервен цвят. Когато ги миете, почистете старателно с гъба за чинии бялото покритие на плодовете. В противен случай то ще се отдели под формата на пяна в тавата и ще влоши вида на вашето сладко.

Сините сливи може да се изсушат и запазят за зимата.

В домашни условия това може да се постигне по два начина. Най-добрият метод за сушене е да ги оставим на продължително слънчево въздействие. Трябва да поставите добре измитите и подсушени сливи на плосък съд - за предпочитане дървен, да ги подредите и раздалечите едни от други. След това да ги изнесете на балкона, където да престоят на пряка слънчева светлина в продължение на 2 седмици. Наглеждайте редовно как се развива процесът по сушене и ако трябва, обръщайте сливите периодично. За да ги предпазите от замърсяване или от полазване на мухи, може да ги покриете с марля.

Друг по-бърз начин за изсушаването на сливи е те да бъдат третирани в печка. За тази цел избирате подходяща тава. Подреждате сливите в нея и ги оставяте във фурната за около общо 18 часа на слаб огън - 50 градуса.

За предпочитане е вече сушените сливи да се съхраняват на проветриво място. Може да бъдат оставени на дървен поднос или да ги приберем в хартиени пликове, но не бива да са прекалено плътно затворени.

 

Свинско със сини сливи

Необходими продукти:

600 грама свински врат

4 гъби печурки

1 глава праз лук

150 грама сушени сини сливи

200 мл вино (розе или бяло)

2 с. л. телешки течен бульон

20 мл олио

кимион

черен пипер

3 стръка розмарин

1 лимон

Начин на приготвяне: 

Нарежете на жулиени свинския врат, а праза - на колелца. Нарежете и гъбите. Сложете мазнината в подходящ тиган. Когато се сгорещи, задушете за кратко гъбите и праза. После добавете месото, сините сливи и телешкия бульон. Гответе около 5 минути. След това изсипете виното, добавете подправките и сложете капак, за да се задуши. Оставете на огъня за 20 минути до готовност на месото.

Хапки със сини сливи и бекон

 

Необходими продукти:

сливи - 220 грама, без костилки

бадеми - 50 грама обелени

бекон - 220 грама, на ивици

Начин на приготвяне:

Покрийте с фолио един лист хартия за печене. Във всяка слива сложете по един бадем. Отстранете кожата на бекона. Завийте всяка слива с ивица бекон и ги прикрепете с клечка за зъби. Наредете ги върху хартията с фолиото и ги изпечете в умерена фурна за 15 минути. Отцедете ги от мазнината и сервирайте топли.

Лесен сладкиш със сини сливи

 

Необходими продукти:

1 ч.ч. брашно

1 ч.ч. захар

3 яйца

1/2 ч.ч. олио

1 ч.л. бакпулвер

400 грама сини сливи

2 с.л. ром

1 с.л. пудра захар

Начин на приготвяне:

Яйцата се разбиват със захарта, докато тя се разтвори напълно. Към яйчената смес се прибавят ромът, олиото, пресятото с бакпулвера брашно и всичко се разбива с миксер до получаването на гладка и гъста смес за кекс.

Тавата се застила с хартия за печене, като се покрива дъното и стените. Изсипаната смес се заглажда с вилица. Върху нея се подреждат половинки пресни сини сливи, като те се поставят с разреза нагоре.

Десертът се поставя в предварително загрята на 180 градуса фурна и се пече до готовност. Готовият сладкиш се поднася охладен и поръсен с пудра захар. Може да се добави и топка сладолед.

Печено сладко от сини сливи

Необходими продукти:

сини сливи - 2 кг

захар - 1 кг

вода - 2/3 ч.ч.

винен оцет (може и ябълков) - 1/3 ч.ч.

Начин на приготвяне:

Разполовете сливите, почистете ги от костилките и ги сложете в дълбока тава. След това ги посипете със захарта, добавете водата и оцета и ги сложете да се пекат във фурната на 200 градуса на най-ниското ниво.

Сладкото става готово за около 2-2,5 часа. Щом капнете капка върху нокътя, обърнете надолу и се задържа, значи е готово. Разпределете горещото сладко в затоплени бурканчета, затворете ги стегнато и ги обърнете с капачката надолу, за да се вакуумират.

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кого ще гласувате на кметските избори в Пловдив?