Ягодите - слънчевите плодчета, които даряват здраве и красота
- 13:00, 04.06.2023
- 738
- 0
Месеците май и юни са тези, в които трябва да се възползваме от най-изкушаващия плод на сезона - ягодите. Слънцето превръща тези малки червени плодчета в истинска витаминозна бомба и средство за разкрасяване. През този сезон те са по-сладки и ароматни.
До средата на 19. век ягодите се считат за луксозен плод и се консумират само от заможните хора. Днес САЩ, Канада, Франция, Италия, Япония, Австралия и Нова Зеландия са сред най-големите търговски производители на ягоди.
Тези ароматни и сочни плодове гарантират здрав и благотворен ефект върху нашето тяло. Сочните и червени ягоди могат да водят успешна битка с много заболявания. Ако ги похапвате често, ще имате добро здраве и добър външен вид.
Ягодите са източник на витамин A, B1, B2, B6, C, E, K, PP, калций, фосфор, желязо, магнезий, манган, калий, натрий, желязо, мед, цинк, селен, фолиева киселина.
Помагат в диетите за отслабване
Здравните ползи от консумацията на ягоди са много, което се дължи на богатия им състав. Плодчетата са диетичен продукт, подобряват свиването на сърдечния мускул, разширяват съдовете.
Пазят очите
Малките червени плодчета съдържат много антиоксиданти, които предотвратяват появата на катаракта. Плодът предпазва очите от вредните UV лъчи. Витамин С играе важна роля в укрепването на роговицата и ретината.
Нормализират кръвното налягане
Калият в ягодите се грижи за сърцето. Този минерал помага за регулирането на кръвното налягане и действа като буфер срещу негативните ефекти на натрия. Благодарение на въздействието на ягодите върху холестерола, възпалението и кръвното, плодовете са спечелили титлата за едни от най-здравословните плодове, които може да си похапвате.
Поддържат имунната система
Редовната консумация на ягоди помага за стимулиране на имунната система. Това се дължи на витамин С, който се намира в месестата част на плода. Консумирането на 80 грама ягоди може да осигури до 115% от дневния прием на витамин С. Това ги прави по-добри източници на витамина от портокалите. В допълнение, витамин С в тях се бори успешно с инфекциите.
Полезни са срещу паразити
Освен че са много вкусни, ягодите възпрепятстват размножаването на бактерии и паразити в тялото. Причината е, че те съдържат полифеноли, които имат защитни свойства срещу вредните микроби в тялото.
Избелват зъбите
Освен редицата ценни лечебни свойства, ягодите имат и благоприятно влияние върху кожата. Те се използват в направата на маски за лице, действат подмладяващо и подхранващо. От ягоди може да се приготви пилинг с ексфолиращ ефект. Борят се успешно с акне и кожни проблеми. Освен това те действат много добре на зъбите и в същото време избелват зъбите. При пожълтели зъби се препоръчва натриването им с парче ягода.
Ягодите са плод, с който можете да приготвите не само десерти, напитки, но и салати и гурме ястия.
Когато избирате ягоди, е необходимо да се подбират тези плодове, които са твърди, месести, без мухъл и имат лъскав, наситен червен цвят. Средните ягоди са често много по-ароматни, отколкото тези, които са прекалено големи.
Както повечето плодове, ягодите са много нетрайни и поради това трябва да се обръща голямо внимание на тяхната обработка и съхранение. Преди да се съхраняват в хладилник, трябва да се премахнат всички ягоди, които са мухлясали или повредени. Необходимо е също така ягодите да се съхраняват немити. Съхранени в хладилник, те ще се запазят свежи за един или два дни.
Водещи новини
Коментари
Отговор на коментара написан от Премахни