1939

Ягодите - плодът на любовта и на вечната младост

Пролетта е тук и навлизаме в сезона на ягодите. Малките червени плодчета са не просто супер ароматни, сочни и сладки, но и бият по точки и по съдържание на витамин С голяма част от останалите плодове. Още древните римляни познавали лечебните свойства на ягодите. Използвали ги при симптоми на меланхолия, срещу припадъци, висока температура, възпаления, отравяне на кръвта и камъни в бъбреците. Поради сърцевидната форма, плодът се приемал за символ на богинята на любовта - Венера. По-късно, през Средновековието, ягодата  е смятана за символ на съвършенството. През този период ягодата често е използвана като мотив за украса в катедралите, като майсторите зидари изобразявали образа ѝ по каменните постаменти на капителите и олтарите.

Има много ползи за здравето и фигурата от яденето на ягоди. Те се грижат за сърцето, богати са на фибри и витамин С, комбинация, която намалява оксидативния стрес в организма, и може да понижи риска от сърдечни заболявания. Освен това, с ягодите си набавяме и калий, който спомага за контрола върху кръвното налягане. А диета, богата на калий и бедна на натрий, може да намали риска от високо кръвно и инфаркт.

Според последните проучвания, консумацията на ягоди забавя процеса на стареене на мозъка и удължава функционалния му живот, позволявайки ни да останем здрави възможно по-дълго. Интересното е, че има и проучване, което доказва, че ежедневната консумация на ягоди подобрява краткосрочната памет. Те са източник на елагова киселина.

Елаговата киселина е регулатор на клетъчния цикъл. Веществото е най-известно със способността си да спира мутацията на раковите клетки. Сред всички продукти по съдържание на елагова киселина ягодата заема почетното трето място. В допълнение към факта, че веществото е способно да потиска туморните процеси, то също помага в битката със свободните радикали и има противовъзпалителен ефект.

Една чаша ягоди ни осигурява цялата дневна нужда от витамин C. Нови проучвания показват, че по време на стрес точно този витамин помага да намалим кръвното налягане, особено при подрастващите. Заради високото съдържание на витамин С пък помагат и за повишаване на имунитета.

Червените плодчета със сърцевидна форма се грижат още и за здравето на храносмилателната система - те са богати на фибри и вода и намаляват чувството за подуване в стомаха и появата на газове. Отделно фибрите се грижат за правилното функциониране на храносмилателната система и баланса на чревната флора.

Доказано е също така, че ягодите имат благоприятен ефект върху процесите на образуване на кръв. За профилактика на анемията е достатъчно да се яде шепа пресни плодове от това растение всеки ден или да се изпие половин чаша сок от ягоди.

 

За Гинес

Гигантска ягода, отгледана в Израел, с тегло 289 грама стана нов световен рекордьор и е вписана в Книгата на Гинес като най-тежката досега. Тумбестият плод е открит в плантацията „Ягоди в полето“, управлявана от семейство Ариел в земеделската община Кадима-Зоран, в централната част на Израел.

Според изявлението ягодата е с дължина 18 сантиметра, дебелина 4 сантиметра, а обиколката ѝ е направо огромна - 34 сантиметра, пише „Times of Israel“. Ягодата е от сорта „Илан“, който първоначално е отгледан от Нир Дай в Израелската организация за селскостопански изследвания и е известен с това, че дава големи плодове.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?