Следвайте ни

Ягодите намаляват риска от рак и инсулт

viber icon

Консумацията на ягоди помага за намаляване на риска от възникване на редица болести, включително рак, заяви диетологът Михаил Гинзбург пред телевизия „Русия1”.

Той уточни, че туморите възникват най-често като реакция на бавно протичащо възпаление, така че храните, които помагат в борбата с него, намаляват риска от развитие на нови образувания.

Ягодите съдържат вещества, които блокират растежа на нови съдове, наречени фактори, които инхибират ангиогенезата, каза Гинзбург.

Благодарение на това свое свойство, ягодите имат противораково действие. Те могат да бъдат полезни за профилактика на рака на стомаха и червата.

Диетологът подчерта, че в ягодите се съдържа голямо количество меки и груби фибри, което помага да се намали рискът от инфаркт и инсулт.

Един от ефекта на хранителните фибри е, че нормализират обмена на холестерола, обясни медикът.

Гинзбург уточни, че ягодите помага за намаляване на нивото на "лошия" холестерол и повишаване на съдържанието на "добрия".

Освен това ягодите са полезни за имунитета заради съдържащите се в тях аскорбинова киселина и каротеноиди, пише РИА Новости.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?