Следвайте ни

Ягоди и боровинки задействат "мозъчен чистач"

Диетолозите отдавна сравняват ягодите и боровинките с букет от микроелементи, които доставят на човешкия организъм. Учените обаче откриха и много важна функция на дребните плодове - те задействат в мозъка ни процес, който изчиства токсични протеини, свързани с отслабването на паметта и други умствени болести.  

Един от факторите, които ни състаряват, е постепенното снижаване на способността на организма да се пази от възпаления и увреждане от оксиданти. 

Добрата новина е, че естествени химикали - полифеноли, намиращи се в плодове, зеленчуци и ядки, действат като антиоксиданти и противовъзпалителни вещества.

В новото си изследване бостънските учени Шибу Пулоз и Джеймс Джоузеф изследвали функцията на микроглиите, естествените "хигиенисти" на мозъка. Те "изяждат" и рециклират биохимични отпадъци, които иначе пречат на функцията на мозъка.

С нарастването на възрастта микроглиите все по-трудно се справят с работата си и отпадъците се трупат. При това "чистачите" стават свръхактивни и започват да увреждат здрави клетки. 

Полифенолите от горските плодове играят спасителна роля в този процес. Те регулират и възстановяват нормалната дейност на клетките-хигиенисти. Плодовите химикали действали като инхибитори на протеин, изключващ процеса на почистване.

Изводът е - яжте повече ягоди и боровинки, но и орехи, както и плодове с наситен червен, оранжев и син цвят. Както списание "Обекти" писа, праскови и сливи добре пазят от болести. Цветовете се дължат на пигменти, наречени антоцианини, които са добри антиоксиданти.

Д-р Пулоз препоръчва да се ядат целите плодове, с кожата. Замразени, боровинките могат да се ползват целогодишно.

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?