1553

Ябълка на ден държи доктора далеч от мен

Здравословният плод, който вталява и лекува

Ябълката е един от най-полезните плодове в света. Тя е отличен избор в диетата за отслабване, защото е ценен източник на витамини и минерали, въпреки ниското си калорично съдържание. 

Носи и безброй ползи за здравето. Една ябълка на ден държи доктора далеч от мен, е казал народът и надали е случайно. Повечето полезни вещества на плода - витамин С, пектин, се намират в кората и месестата част непосредствено под нея. Затова не белете ябълките при консумация, а само добре ги почиствайте! Нарязаната с метален нож ябълка бързо покафенява, защото намалява количеството на витамин С и повърхността се окислява. Ако напръскате ябълките с малко лимонов сок, може да предотвратите този процес.

Ябълката е най-добрият плод в битката с високия холестерол. Тя съдържа пектин - естествен вид фибри, които се съдържат в храните от растителен произход. Проучвания показват, че консумацията на цели необелени ябълки, осигурява високи количества пектин, който има свойството да намалява нивата на холестерола, също така да заздравява костите, подобрява работата на сърцето, както и имат пребиотичен ефект.

Тя обаче е и вкусен продукт, с който могат да се приготвят много ястия. Широко разпространеното мнение, че ябълките могат да се поднасят само печени и като десерти, е погрешно. Този плод пасва перфектно на месо от патица или в различни салати. Също така в пайове, гювечи и напитки.

В зависимост от рецептата се използват кисели, сладки, кисело-сладки сортове, големи, средни или много малки плодове. Ябълките са перфектно съчетание с много продукти и могат да добавят приятен ароматен акцент към познати ястия.

При термично обработените ябълки полезните вещества намаляват с около 40%, което обаче не бива да ви спира да си приготвяте ябълков пай или пълнени ябълки.

Когато избирате плода, оглеждайте се за твърди плодове с богата окраска. Жълтите и зелените ябълки с лека червенина са най-добри. Важно е да се знае, че червената и златната превъзходна са сред най-сладките екземпляри, а "Грейни смит" и "Гравенщайн" са с най-тръпчив вкус, но по време на готвене запазват най-добре текстурата си.

Хванете ябълката и силно притиснете възглавничките на пръстите си към нея. Ако ябълката е твърда и не се усеща потъване, това означава, че плодът е добър. Може да ги съхранявате при подходящи условия и за дълго време. Фитонутриентното съдържание на ябълките не се променя особено по време на съхраняването им. 

След 100 дни съдържанието на фенолни съединения леко намалява, но даже и след 200 дни (държани на студено) цялостното количество на тези съединения остава приблизително същото, каквото е било и в деня на прибирането им.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
4 коментара
ЛАПАНЕТО НА

ЛАПАНЕТО НА

01.10.2023 | 22:47

СИРЕНЯСАЛИ ЧИ ФУТСКИ К У Р ОВЕ Е СТРАНИЧЕН ЕФЕКТ ОТ ОПУТЯВАНЕТО НА ИЗРОДИТЕ :)

Отговори
0 1
ЗА ЧИЙ Х У Й СА МИ

ЗА ЧИЙ Х У Й СА МИ

01.10.2023 | 22:43

П У ТКИ С БРАДИ, МУСТАЦИ И УВИСНАЛИ К У РОВЕ?! ШЕ ГИ ДОИМ, СТРИЖЕМ, ЯЙЦА ИЛИ ЗА КОЛБАСИ? :)

Отговори
0 1
ОПУТЯВАНЕТО НА ДЪРВЕНИ ИЗРОДИ

ОПУТЯВАНЕТО НА ДЪРВЕНИ ИЗРОДИ

01.10.2023 | 22:41

НАПРИМЕР БАЛГАРАЦИТЕ, ВОДИ САМО ДО П У Т КИ С БРАДИ, К У РОВЕ И НЕ СЕКСИ МУСТАЧКИ, НО НЕ И ДО ОЧОВЕЧАВАНЕ :)

Отговори
0 1
eeee

eeee

01.10.2023 | 21:05

Разпродажба!!!Компактен и мощен преносим нагревател с керамично отопление, свързва се директно към контакт в стената, много икономичен и безшумен, има таймер и дистанционно! Промоционална цена: 79 BGN.====------ https://mub.me/handy

Отговори
0 1

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?