Следвайте ни

Пудра и вана с морска сол спират потенето в жегите

viber icon

Летните горещини са свързани с някои неудобства, а едно от тях е обилното потене. Едва ли има човек, който да не страда заради това. Понякога може да става дума за потене от нерви. Борбата с неприятната телесна миризма може да се води на няколко фронта. За някои е по-лесно, а за други са необходими повече усилия. Можем да си помогнем с различни препарати и домашни средства. Не бива да забравяме също, че прекаленото потене може да е досадно, но то действа като климатик на тялото в горещото време. Затова невинаги е нужно да го потискаме.

Колкото и да е странно, не само възрастните дами, използващи пудра още от младините си, но и много лекари препоръчват пудрата като ефективно средство за предотвратяване на дерматит и възпаления на местата, където потта се задържа - стъпалата, подмишниците, гънките на корема, кръста и под гърдите. Пудрата трябва да се състои от ланолин и талк.

 
Проблемните участъци се измиват с вода и сапун, подсушават се и пудрата се нанася. Тя действа като антисептик, улеснява плъзгането на повърхности и материи, които влизат в контакт с кожата. При прекомерно изпотяване на краката се препоръчва всекидневна гореща вана на стъпалата. След това те се изсушават и се пудрят с талк, но като смес с борна или салицилова киселина.


Ваната ограничава прекаленото потене, ако в нея се сложат специални добавки - например хлебна сода (3 с. л. на вана), 6-процентов оцет (200 мл), билкови настойки от дъбови кори, риган, мащерка, мента и жълт кантарион. Ваната с морска сол (може и ароматизирана от дрогерията) понижава активността на потните жлези.

Ябълковият оцет също помага много. Вечерта подмишниците може да се обтрият с него, а сутринта да се измият със сапун. Оцетната киселина цял ден ще ви пази от миризмата на пот. Друго изпитано домашно средство е мястото да се намаже с кашица от сода за 20 минути. След това се изплаква с вода.

Много полезно е да вземате контрастен душ, да се обливате с прохладна вода и да си правите мокри обтривки. Това укрепва нервната система и повишава тонуса на съдовете. Не забравяйте за гимнастиката и самомасажа. Тренираното тяло се поти по-малко.


Ако потенето за вас обаче се е превърнало в сериозен проблем, трябва да се обърнете към лекар, а не към козметик. Особено важно е да потърсите съвет, ако потта се лее от вас през цялата година. Хиперхидрозата може да не е само козметичен дефект, а признак на различни заболявания - хормонални нарушения, туберкулоза, диабет, ревматизъм, инфекциозни заболявания, болести на нервната система, вегетативна дистония и дори новообразувани тумори.

Румен Златански

Румен Златански

Репортер-редактор - екип "Общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво очаквате от промените в кабинета "Борисов 3"?