Следвайте ни

Психолог: Котките помагат в изолацията

viber icon

Котките помагат за психичното здраве на стопаните си при наложената изолация заради пандемията, твърди английски психолог. Той посочва, че хората, които имат домашен любимец, са психически по-устойчиви от останалите.

Проучване на Cats Protection, проведено сред близо 700 собственици, които работят от вкъщи, показва, че в 63 на 100 от случаите котките ги успокояват. 53 процента посочват, че четириногото им помага да се справят със самотата и депресията. Повече от половината пък казват, че котките им ги развеселявали по време на изолацията.

Проучването показва, че животните са идеалните съквартиранти, а четири от десет души дори споделят служебните си проблеми с тях. 

„Домашните любимци правят нещата по-нормални. За разлика от нас, животните не са  подложени на такъв стрес и ни действат успокоително. Намаляват нивата на кортизол и на адреналин в кръвта, поддържайки тревожността под контрол“, коментира поведенческият психолог Джо Хемингс. 

Според Хемингс ползите са не само за стопаните, но и за самите животинки. Без значение дали са кучета, или котки, те се привързват към нас и изпитват по-голямо щастие, когато не са сами по цял ден. 

Паулина Гегова

Паулина Гегова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Паулина Гегова е завършила Актьорство за драматичен театър в ПУ. Работила е в държавен театър, създава частни проекти, организира културни и благотворителни мероприятия в Пловдив. Занимава се с медии от 2015 година, писател и редактор на художествена литература.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?