Следвайте ни

Първите симптоми на инсулт: Спънки в говора и забравяне на думи

viber icon

Често инсултът кардинално променя живота на човека, разделяйки нещата на „до“ и “след това“.
Мозъчният инсулт представлява остро нарушение на мозъчното кръвообращение, което води до увреждане на мозъчната тъкан. При другия вид инсулт, исхемичния, се получава запушване на кръвоносен съд от тромб. Статистиката за инсулта не е благоприятна -31% от болните, прекарали инсулт, се нуждаят от специални грижи, 20% не могат самостоятелно да се придвижват и само 8% след продължителна рехабилитация след връщат към напълно нормален живот.

 Ето някои от тези предупредителни сигнали за инсулт:

Силно главоболие - особено ако преди това не сме имали главоболие с такава тежест. Тъй като по принцип главоболието не е необичайно явление и се среща при 60% от хората, този алармиращ симптом може да бъде подценен. Но при инсулта силното и тежко главоболие се съпровожда и с други симптоми,
Изтръпване на ръцете - сутрешното изтръпване, което може да се дължи на притискане на ръцете от тялото при определена поза по време на сън, обикновено преминава много бързо. Но ако изтръпването продължава в течение на минути това изисква сериозно внимание, тъй като то най-вероятно се дължи на намален приток на кръв в определени артерии, които кръвоснабдяват мозъка. Това предизвиква изтръпването и усещането за слабост в едната половина на тялото.

Проблеми със зрението - такива като двойно виждане, замъгляване на зрението и кратковременна загуба на зрението в едното око. Този вид сериозни проблеми се дължат на намален приток на кислород в очите вследствие на блокировка на определени кръвоносни съдове.
Внезапно нарушение на координацията - под формата на нестабилна, клатушкаща се походка или пък като внезапен световъртеж. Това също е сериозен повод да се потърси медицинска помощ.

Нарушения на говора - появата на неясен говор със заваляне на думите е един от най-честите симптоми на настъпващия инсулт.

Промени в мимическата структура на лицето (изкривяване на лицето).

Внезапно забравяне на значително по-голям брой думи в сравнение с преди това, когато навреме и бързо сме можели да си спомним някоя дума, която сме забравили.

Румен Златански

Румен Златански

Репортер-редактор - екип "Общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?