46

Проверете дали в млякото има нишесте, тебешир и палмово масло

Производителите на млечни продукти разполагат с доста трикове, но и вие можете да разкриете шмекериите им:
 
Проверете за тебешир и сода

Може да се предположи, че креда се добавя към млякото, за да се увеличи количеството калций в продукта, но това не е така. Истинската цел е доста банална - производителят крие факта, че съдържанието на мазнини в млякото е много по-малко от посоченото на опаковката. Содата има за цел да увеличи срока на годност на продукта. Не разваля млечния вкус, но е вредно за стомаха.

Как да определите у дома дали има креда и сода в млякото?

1. Изсипете малко количество мляко в прозрачен съд. Добавете щипка лимонена киселина към млякото и налейте малко оцет. Оценете реакцията. Ако на повърхността започнат да се появяват мехурчета, в млякото има тебешир, пише "Актуално".

2. Можете да откриете наличието на сода с лакмусова хартия, която е индикатор. Син оттенък - млякото съдържа сода. Червеният цвят показва аспирин в продукта или престояло мляко. Цветът на хартията остава непроменен - ​​показател за свежест.

Проверка на качеството: разредено или пълномаслено мляко

Най-евтиният начин за увеличаване на партидата продукт, който често не се пренебрегва, е разреждането на млякото със суроватка или обикновена вода.

Има три начина да разпознаете трика:

1. Опитайте го. Тук всичко е просто: пълномасленото мляко е по-плътно, има подчертан и богат вкус. След разреждане има усещане, че нещо липсва в продукта.

2. Вземете малко количество мляко с пипета и накапете върху нокътя. Натуралният продукт включва високо съдържание на протеини и мазнини, така че капката няма да се разтече. Ако млякото се разлее на нокътя, това е лош знак. Най-вероятно продуктът е разреден или допълнен с тебешир.

3. Изсипете 50 мл мляко и 100 мл медицински спирт в стъклен съд. Разклатете добре течността за 1-2 минути. Ако продуктът е неразреден, ще се утаи и ще видите характерните бели люспи. Колкото по-късно протича реакцията, толкова по-разреден е продуктът. Този трик може да се използва само с краве мляко, тъй като козето мляко не съдържа казеин.

Проверете за нишесте

Безскрупулни производители използват нишесте, за да сгъстят изкуствено млякото и да го направят да изглежда по-мазно.

Йодът ще помогне за откриване на нишесте:

1. Изсипете малко количество мляко в стъклен съд.

2. Поставете няколко капки йод в продукта.

3. Следете за промени. Ако млякото е придобило кафеникаво-жълтеникав оттенък, продуктът е нормален. Фалшивите ще бъдат боядисани в синьо-виолетови нюанси.

Има и друг начин за откриване на нишесте: Загребете малко мляко в лъжица и леко го загрейте отдолу със запалка. Нишестето прави течностите по-вискозни. Ако забележите, че млякото има подобна текстура, имате фалшификат.

Тест за палмово масло

Палмовото масло подобрява вкуса на млякото и удължава срока на годност на продукта. За съжаление е невъзможно да се идентифицира този компонент у дома.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?