Следвайте ни

Проучват ползите от плода акай бери срещу COVID-19

viber icon

Канадски изследователи тестват плода акай бери - популярна суперхрана, като средство за предотвратяване на най-тежките симптоми на COVID-19, съобщи БТА.

Предишни проучвания са установили, че екстракт от акай бери може да действа като инхибитор на възпаления, което според специалистите може да помогне за потискането на остри възпалителни реакции, причинени от коронавируса.

Предвид че пандемията продължава да се разпространява по света, експертите отбелязват, че вирусът може да предизвика остри възпаления и да доведе до здравни усложнения.

Майкъл Фарку от университета на Торонто и колежката му Ана Андреаса, които от пет години изучават ефекта от акай бери върху възпалителната реакция, са решили да тестват ефективността му срещу COVID-19.

"Акай бери е евтин, безопасен и достъпен за всички плод, така че си струва да опитаме", казва Фарку.

За целите на изследването специалистите са ангажирали 580 души с положителни тестове за коронавируса от Канада и Бразилия, където се отглежда плодът. Половината от тях приемат екстракт от акай бери, останалите - плацебо. Изследователите се надяват, че ако ефикасността му бъде потвърдена, ранното включване на плода може да предпази от най-тежките и потенциално смъртоносни симптоми, свързани с вируса.

Специалистите обясняват, че екстрактът е насочен специфично към група протеини, които се явяват мишена и на коронавируса. Веднъж активирани, въпросните протеини се борят срещу инфекции и стрес. Изследването ще продължи 30 дни. Резултатите ще бъдат представени в края на годината.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?