49

Пролетта е перфектното време за воден детокс

Детоксирането е тенденция, която обхвана любителите на здравословния живот през последните години. На пазара съществува огромно изобилие от детокс продукти, гарантиращи елиминиране от тялото на ненужните елементи, но крайният резултат е негарантиран, една от най-добрите и здравословни детоксикации е точно на една ръка разстояние - водният детокс. Но какво всъщност означава това и как правилно избраната вода може да помогне в усилията ни да сме по-здрави? Винаги възниква въпросът: „Може ли водата да детоксикира тялото ми и колко трябва да се пие на ден, за да се пречисти тялото ми? Отговорът е: най-доброто средство за хидратация е именно тя: 0 калории, 0 захар, 0 добавки и 100% здраве!

Съвети за извличане на максимална полза от детокса с вода:

·         Изследванията показват, че приемът на вода за период от 24 часа е препоръчително да бъде между 2 500 и 3 000 мл., тъй като само половината от него губим чрез отделителната система, кожата и дишането. За да се запази водното равновесие в организма, човек трябва да приема 30/40 мл на 1 кг телесно тегло. Потребностите варират и в зависимост от пола, климата, физическата натовареност, масата на тялото и възрастта. Хората с наднормено тегло също се нуждаят от повече вода - по 1 чаша допълнително на всеки 10 излишни килограма. През лятото необходимостта от хидратация също е по-голяма, защото изхвърляме повече с потта и при терморегулацията, подложени сме на влиянието на вятъра и слънцето.

·         Избягвайте да поемате повече от една чаша наведнъж. Добре е да пием вода през целия ден: често, на малки глътки, като тя трябва да е със стайна температура.

·          Разпределяйте водата на 9-10 порции, които да приемате през целия ден.

·         Дръжте чаша или бутилка вода на бюрото си в офиса и пийте малки количества на равни интервали, за да предотвратите главоболие или чувство на умора, предизвикани от дехидратация;

·         Пийте вода, преди да изпитате чувство на жажда – жаждата означава, че вече сте дехидратирани;

·         Освен количеството много важно е и качеството на водата. Голяма част от потребителите в България купуват бутилирана вода, без да четат етикетите. Това крие сериозен риск за здравето. Съветът на експертите е - винаги четете и се ориентирайте каква вода е подходяща лично за вас. Най-добрият вариант е вода с неутрално pH и ниска обща минерализация.

Водният детокс и увеличаването на вътрешната хидратация е изключително важна. Подобрете начина си на живот само с една дребна промяна, но с голямо значение. Пролетта е в разгара си, увеличавайки консумацията на вода, ще се уверим в многобройните й ползи:

·         Водата помага при регулацията на теглото - пиенето на една чаша преди хранене потиска апетита. Учените съветват, че при диета е важно да се приема преди всяко хранене. Течността се приема от мозъка като храна, запълва стомаха и намалява склонността към преяждане.

·         Водата забързва метаболизма - той е от изключителна важност за нормалното функциониране на човешкия организъм. В същността му е обмяната на вещества и е пряко свързан с храненото и начина ни на живот. Водата има пряко действие върху правилното функциониране на стомашно-чревния тракт. 

·          Срещу подуване - пиенето на достатъчно количество е най-добрият лек срещу задържането на вода в организма. Когато тялото получава по-малко, то се чувства застрашено и започва да трупа запаси. Водата се съхранява в извънклетъчните пространства и това е причина за подути ходила, крака и ръце. Колкото повече сол приемате, толкова повече вода ще задържа организма, за да я разтвори. Справянето с ненужната сол е лесно – пийте повече от живителната течност. Когато преминава през бъбреците, тя елиминира излишното количество натрий.

·         Водата пречиства токсините - освен всичко друго, тя е мощен и незаменим детоксикатор. Нашето тяло притежава функции за „самопочистване“, но когато не приемаме достатъчно течности, токсините се натрупват в организма и му носят вреди. Пиенето на вода оптимизира процесите на почистване и вредните за организма вещества не се задържат.

·         Водата поддържа кожата здрава и сияйна – тя подобрява притока на кръв в организма, което допринася за жизнеността и сияйността на кожата. Всеизвестен факт е, че хидратираната кожа е здрава, млада и жизнена. Благодарение на водата, кожата увеличава еластичността си. Друг много важен плюс е, че изглажда бръчките и действа противостареещо.

·         Водата доставя на организма повече енергия - дехидратацията, често ни кара да се чувстваме изморени. Дори и лекото обезводняване може да доведе до умора и силно главоболие, което да натовари нашето ежедневие. Изворна вода „Бачково“ е Вашият верен спътник  в забързания ден, по време на тренировка, в моментите на релакс, подходяща е за ежедневна употреба от цялото семейство. Тя освежава и обновява човека, като се грижи както за вътрешната хармония, така и за външния вид и красота. И не забравяйте, водата е ключът към доброто здраве!

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?