Следвайте ни

Професор Мермерски: Ябълката е балсам за сърцето

viber icon

Ако иска да живее дълго и да е здрав, българинът трябва да се прекланя най-вече пред плодовете, зеленчуците, гроздето, бобовите култури, меда, млякото. Това е съвет на проф. д-р Христо Мермерски, автор на 31 книги в областта на целебното и здравословното хранене, народната и природната медицина. Някои са преведени в САЩ. Книгите на професора са плод на 6 десетилетия научна работа. Описал е съдържанието на хранителни вещества и елементи в 100-те най-лечебни и най-любими на българите храни, както и болестите, които те предотвратяват и лекуват.

Ценни съвети за храните, които могат да ни поддържат в отлична форма, съдържа и последната книга на именития учен - „Как да пречистим и да подмладим нашия организъм".

Описал е в трудовете си уникалните качества на всеки плод и зеленчук, които често не оценяваме. Мъдростта: "Вода гази, жаден ходи!", важи особено за пловдивчани - живеете в изобилие от плодове и зеленчуци, които редовно пренебрегвате, често от незнание, казва проф. Мермерски.

В своята нова поредица „Марица" предлага на читателите си хранителните и лечебните качества на най-полезните плодове, представени детайлно от проф. Христо Мермерски.

 

 

Един от най-ценните сред плодовете е ябълката. Още от детска възраст знаем френската поговорка, че ако изядем една ябълка на ден, лекарят няма да идва при нас. Това е вярно, тъй като тя спомага за укрепване на здравето ни и защото е ценен източник на витамини и минерали като калий, натрий, калций, желязо , магнезий, фосфор, на витамин Е, В6, В2 и каротин. В ябълките са установени 15 аминокиселини, 6 от които са незаменими, ензими, фитонциди и етерични масла. Комплексното действие на фитонциди и витамин С в ябълките е добра профилактика при грипни епидемии. Установено е, че при бавно дъвчене на ябълки след 15 минути се унищожава 90% от микроорганизмите в устната кухина, а след 1 час - всичките.      

Кои са ценните и лечебни качества на ябълката?

1. Предпазва от рак - намиращият се в ябълката пектин, витамин С и флавоноиди предотвратяват възникването на злокачествени клетки. Действието на баластните вещества се проявява главно върху клетките на червата.

2. Тя е отлично лекарство за сърцето - те понижават холестерола в кръвта благодарение на високото съдържание на пектин и влакнини. Консумирането на чист пектин не понижава така много нивото на холестерина, както консумирането на ябълки в суров вид. Ежедневната консумация на ябълки е отлично средство против инфаркт и други сърдечни заболявания. Това им действие се обяснява с високото съдържание на калий, който е отлично средство против сърдечни заболявания. 

3. Ябълките са много полезни и при анемия, тъй като съдържат голямо количество желязо и фолиева киселина. Плодът е богат на много фенолови съединения като фенолови киселини и флавоноиди. А те са отлична защита на сърцето.  

4. Ябълките осигуряват добро храносмилане - баластните вещества в преобладаващата си част са водноразтворими. Образуват желатиноподобни масла и правят съдържанието на червата меко и по-подходящо за преминаване на червата. Стимулират перисталтиката.  

5. При бъбречни заболявания алкализират урината и препятстват образуването на пясък и камъни. Използват се при чернодробно-жлъчни страдания, подагра, анемии, при затлъстяване и диабет. Наличният калий в ябълката от една страна поддържа нормалната сърдечна дейност и киселинно-алкалното състояние на организма. От друга страна, извлича излишната вода и намалява отоците при бъбречна и сърдечна недостатъчност. 

6. Освен това ябълките предотвратяват образуването на тромбоксан - веществото, което причинява слепването на кръвните плочици. Вследствие на това не се образуват така лесно съсиреци. 

7. В ролята си на антиоксиданти ябълките възпрепятстват оксидацията (окисляването) на LDL - холестерола и така предпазват от опасното калциране на артериите - една от причините за високото кръвно налягане и сърдечния инфаркт. 

8. Друго ценно качество на ябълките е, че те са нискокалорични. Проведени опити с опитни животни (морски свинчета) показват, че диета от ябълки спомага за лекуване на цироза на черния дроб, на сърдечносъдови заболявания. 

9. Установено е, че изяждането на една средно голяма ябълка на ден съществено намалява риска от остро нарушение на мозъчното кръвообращение с инсулт.

Пенелопе Крус и София Лорен се вталяват със забранения плод

Пенелопе Крус топи килограми без страдания. Всеки помни как звездата на световното кино се втали за отрицателно време след раждането на двете си деца. Това постига с меню, което всеки ден е едно и също. В него има сурови зеленчуци, около 300 г сирене, кисело мляко, яйце и не на последно място 3 ябълки. Красавицата разпределя всичко това в три яденета. 

Звездата на италианското кино пък София Лорен поддържа своята младост и сексапил с диета. С нея за пет дни се свалят 2 кг. Като десерт задължително присъства ябълката или друг плод. 

Най-големият плод от вида тежи 1,849 килограма и е отгледан в Япония. Земеделецът Хисато Ивасаки регистрира рекорда си в книгата на "Гинес" на 24 октомври 2005 година. Ябълката е израснала до космическите размери във фермата на Ивасаки, като тя е комбинация от няколко различни сорта. 

Ябълката не е единствено плод. Тя е символ на любов, изкушение, вражда, за нея се разказват какви ли не приказки и легенди, а според много теории именно ябълката стои в центъра на човешкото въображение и познание. В една от записките на Нютон е открита описана от него случка, в която разказва как случайно ябълка го ударила по главата и тогава му хрумнала идеята за земната гравитация. Митовете за ябълката започват от Стария завет с Райската градина, в която Адам и Ева нямали право да откъсва само един плод - ябълка. Изкушението и женското любопитство обаче пристъпват тази забрана и така плодът се превръща в символ на човешкия грях и срам.

Ябълката е най-отглежданият овощен вид у нас. Смята се, че в света има над 10 000 сорта.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?