4020

Проф. Сотир Марчев: Ние сме едно недоспало общество, липсата на сън увеличава инфарктите и инсултите

Ние сме едно недоспало общество – съвременните хора като цяло спят по-малко в сравнениe с предците си. Това каза в предаването „Тази неделя“ по bTV кардиологът проф. Сотир Марчев.

В момента сме в ситуацията на по-неблагоприятна промяна, защото спахме един час по-малко“, коментира още той, като допълни, че недоспиването повишава инфарктите и инсултите. „От друга страна – недоспалите шофьори катастрофират по-често“, припомни още кардиологът.

Проф. Сотир Марчев посъветва родителите в първите дни след промяната на времето да се наспиват добре и да не оставят децата си сами рано сутрин, а да ги придружат до училище или накъдето са тръгнали.

Практически, ако човек не се наспива добре, той натрупва т.нар. сънен дълг. Ако той бъде наваксан в рамките на следващите няколко дни, това е добре. Но ако недоспиването стане хронично, то започва да се отразява на паметта и концентрацията“, каза още той.

Кардиологът даде пример с американския президент Роналд Рейгън, за когото се знаеше, че спи много малко. „В края на живота си той страдаше от деменция и не си спомняше, че някога е бил президент. Ето защо добрият сън е едно от условията да остаряваме мъдро и да сме здрави“, поясни той.

Прието е, че трябва да се спи между 6 и 8 часа, но според проф. Марчев е по-добре да следим как се събуждаме. „Ако се събуждаме добри и свежи, значи всичко е наред. Обратното – колкото и време да семе били в леглото, ако сутрин се събуждаме като пребити, то сънят ни е бил непълноценен“, обясни той. За него безсънието и стресът са като яйцето и кокошката.

Проф. Марчев съобщи и за новата си книга със съвети за здравето и дълголетието "Бъдете здрави КАК", която излиза от печат и ще бъде в книжарниците от сряда, 3 април. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
1 коментар
Васил

Васил

31.03.2024 | 10:22

Стpacтен и дълъг ceкc със cилен щpaнг, яpки оpгaзми, много cпеpмa, контрoл на еякyлaциятa, пoвишен тестoстеpoн и бeзoпаснo на вcякa възpaст! Вcичко тoва в eдна кaпcyла, кoято ще нaпpави ceкca ви нeзабpавим:=---- https://e.vg/alman

Отговори
0 2

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?