2374
Следвайте ни

Проф. Ростислав Костадинов: "Компютърен врат" е новият бич за учениците

Гръбначните изкривявания са бомба със закъснител

viber icon

Подценяването на гръбначните изкривявания като проблем при децата може да доведе до сериозни проблеми в следващите етапи от живота. Това твърди специалистът по ортопедия и травматология проф. Ростислав Костадинов.

 

 

Според него неглижирането на важността на правилната стойка може да се окаже бомба със закъснител за обществото, тъй като изкривяванията водят до неправилно натоварване и причиняват дискомфорт и болки на засегнатите в зряла възраст. В по-сериозните случаи се стига и до значително намаляване на работоспособността.  

Затова той призовава за провеждане на кампания, насочена към ранната (още в детска възраст) диагностика и лечение на гръбначните изкривявания. Според проф. Костадинов внимание за наличието на проблем трябва да обръщат както медицинските специалисти в училищата, така и родители и учители.

Какво представляват гръбначните изкривявания

Гръбначните изкривявания в по-голямата си част са придобити проблеми вследствие на неправилна стойка и мускулен дисбаланс. Над 70% от изкривяванията са придобити и много по-рядко се дължат на вродени аномалии. Групата обхваща различни видове отклонения от правилния стоеж, като най-честите проблеми са силно обвързани с възрастта и активността на децата. Обикновено се проявяват след 7-годишна възраст, но родителите трябва да имат предвид, че понякога засегнати са и 4-5-годишни малчугани.

Едно от най-известните проявления на гръбначните изкривявания е страничното изкривяване, наречено сколиоза. То най-често се проявява между 7- и 10-годишна възраст. При по-големите деца се увеличава делът на кифозите. Това са изкривявания, които засягат задната половина на торса и се проявяват под формата на гърбица. 

В последните 10-12 години обаче специалистите забелязват една нова тенденция, която се изразява в засягане само на шийния отдел на гръбначния стълб при подрастващите. Те отдават тези си наблюдения на продължителното взиране в различните по големина екрани напоследък. Поради тази причина кинезитерапевтите наричат проблема „компютърен врат“.

Друга причина за появата на гръбначни изкривявания е зачестилото затлъстяване още в детска възраст. То води до подчертаване на т. нар. лумбална лордоза, тъй като поради тежестта в коремната област се усилва физиологичната извивка в поясния отдел.

За съжаление, напоследък повечето пациенти търсят лекарска помощ заради комбинирани изкривявания от типа кифо-сколиози.

Какви са първите индикации, че нещо не е наред

Колкото по-рано се забележи един проблем в стойката, толкова по-добри са прогнозите за възстановяване. Затова родителите трябва да наблюдават децата за ранни индикации. Възможност да се открият наченки на проблемите има по време на къпане, както и докато детето се движи или стои в спокойно състояние. Не трябва да се пропускат симптоми като замятане на едното краче или търкането на коленцата, съветва специалистът. Друг сигнал за проблем е асиметрията в таза или изглаждането на талията от едната страна, както и разминаването в нивото на двете раменца. Асиметриите в мускулчетата на гърба или гърдите също могат да са проява на гръбначното изкривяване, казва проф. Костадинов.

Важно е да се знае, че ако едно изкривяване се забележи навреме, то може да бъде коригирано с подходяща физикална терапия или с ортезни средства до пълното му излекуване.

По-различно е лечението, когато случаите се касаят до заболявания, свързани със съединително-тъканна непълноценност и мускулен дисбаланс, както и при нарушения в мускулния тонус. Тези случаи обаче са значително по-малко на брой.

Тъй като лечението, дори излекуването на гръбначните изкривявания зависи много от фазата, в която те биват диагностицирани, проф. Костадинов напомня, че е необходимо да се провежда периодичен скрининг. В миналото учениците са били преглеждани за този вид проблеми поне веднъж годишно, казва той. За съжаление обаче, тази практика не продължава и днес.

Практиката на проф. Костадинов показва, че от подобна намеса има крещяща нужда, тъй като в последните години зачестяват децата, които търсят лекарска помощ, но на възраст 15-17 години. В този период растежът вече приключва. Късното посещение при лекаря не дава възможност проблемът да се разреши изцяло.

Последствията от невъзможността да се помогне навреме при гръбначните изкривявания се изразяват в неправилно натоварване на мускулатурата и костната структура, от което произтича и засилено чувство за умора, скованост, болки. Част от причините за болковия синдром са и започващите изменения в прешлените на гръбначния стълб. Освен това от неправилната стойка се получава и натоварване на междупрешленните дискове, което може да доведе до протрузии и дискови хернии.

Поради опасността от развитие на подобни проблеми, свързани с нарушения в статиката и динамиката на опорно-двигателния апарат, не трябва да се неглижира и плоскостъпието, категоричен е проф. Костадинов. По този повод той уточнява още, че изборът на обувки за подрастващите е от голямо значение. Равните обувки, които момичетата в тийнейджърска възраст предпочитат, създават условия за неправилно натоварване на сводовете и нарушаване на статиката.

Друг здравословен проблем, който може да доведе до проблеми в стойката, е недоброто зрение. То може да е причина за прекомерно навеждане над екрана или учебниците. Затова проф. Костадинов съветва родителите да не подценяват важността на профилактиката с офталмолог.

Основен проблем в диагностиката се оказва съпротивата на родителите,

които често отричат и неглижират проблема. В някои от случаите те отминават съвети на педагогическия и медицинския персонал в училищата, тъй като се засягат и отговарят, че детето им не е „криво“.

Някои родители се притесняват от посещението при специалист ортопед, тъй като не желаят детето да бъде снимано с рентген, за да не се облъчва излишно. Затова проф. Костадинов уверява, че изследването се провежда не по-често от два пъти годишно и не крие рискове за здравето на децата.

Интересен е ефектът на онлайн обучението по време на пандемията. Според проф. Костадинов все повече родители са започнали да обръщат внимание на проблема, след като децата започнаха да учат от вкъщи. Причината най-вероятно е, че са имали възможност да наблюдават малчуганите по-дълго, забелязвайки, че прекарват значителна част от деня в една често неправилна поза.

Добри резултати дават още лечебната физкултура и кинезитерапията. За да подействат упражненията обаче, е необходимо те да се изпълняват 2 пъти седмично пред методист, който да наблюдава за евентуални грешки, които могат да нанесат повече вреди, отколкото да облекчат състоянието. За съжаление обаче, за този тип специалисти финансирането е ограничено по Здравна каса.

Спортът като профилактика за гръбначните изкривявания

Важен момент в профилактиката на гръбначните изкривявания е здравословният спорт. По този повод проф. Костадинов посочва, че плуването е подходящо за всички и неслучайно в по-развитите страни има задължителни часове по плуване в училище. Според него добро влияние на стойката оказват всички спортове, които включват балансирано натоварване. В тази група попадат и карането на кънки, баскетбол​ът и хандбалът.

Неправилното натоварване обаче крие опасности и затова проф. Костадинов съветва родителите да се доверяват на специалисти за физическата активност на децата. Според него в ранна възраст не са подходящи спортове, в които има неравномерно включване на един крайник.

За да избегнат появата на проблеми в стойката на децата, проф. Костадинов съветва родителите да им обръщат внимание за носенето на раницата на двете рамена. Така дори и да е тежка, товарът се разпределя равномерно. Според препоръката на специалистите теглото на раницата не трябва да надвишава 10% от теглото на детето.

Също така в домашни условия е важно на детето да се осигури подходящ стол и да се спазват почивки при ученето на уроците.

Програма на Общината ще съдейства за профилактиката

Като регионален секретар по въпросите на здравеопазването на СРС  "Подкрепа" в Пловдив, проф. Костадинов търси съдействие от страна на местната община за внедряване на мерки относно този аспект на здравето на подрастващите. Директорът на Общинска дирекция "Здравеопазване" д-р Калин Калинов проявява разбиране и обещава да се положат усилия за възобновяване на училищното здравеопазване с програми в тази посока. Идеята е да се хванат първите признаци на изкривяванията, тъй като в момента децата пристигат в лекарските кабинети с вече изразени деформации от втора и трета степен, които са необратими.

Затова в бъдещата програма се предвиждат мерки за разширяване на възможностите на провежданата от Община Пловдив програма за ранно откриване на изкривяванията при децата. Целта е съдействие на специалистите да оказват както родителите, така и медицинските сестри в училище и учителите. 

Живка Гецова

Живка Гецова

Сътрудник

Живка Гецова е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. По-късно прави магистратура по международна сигурност в Sciences Po, Париж, с насоченост към въпроси от сферата на глобалното здраве. Работила е за две европейски агенции и има опит в различни медии в страната и чужбина.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?