Следвайте ни

Проф. Радка Аргирова: Гризачи разнасят хантавирус и у нас

viber icon

Новината за нова зараза от Китай хвърли в паника света тези дни. Става дума за жител на провинция Юнан, който е починал от хантавирус. Това веднага роди истерия дали той е толкова страшен като Covid-19 и може ли да запали пандемия. Вирусологът проф. Радка Аргирова, която е участник в новосъздадения Медицински експертен съвет към правителството, успокои, че става въпрос за позната зараза, която не бива да ни притеснява. 

"Аз не знам защо има такова притеснение около случая с починалия китаец, като ние този вирус си го имаме и той не е нов за нас.Това не е нещо нечувано и невиждано. Хантавирусите ги имаме и в България, и то изключително много. Това са едни вируси, които са РНК съдържащи, както и този нов коронавирус. Но в това няма нищо притеснително. Най-важното за хантавирусите е, че се предават чрез гризачи и са широкоразпространени в целия свят", обясни проф. Аргирова пред clinica.bg. Вирусът върлува в цяла Европа, в Турция, в Западните Балкани има много, в Гърция също. 

"В България повечето горски работници са поразени от него, както и хора, които се занимават със селскостопанска работа, има и заразени ветеринари", обясни професорката.

Според нея разпространението на хантавирусите, от една страна, е свързано с глобалното затопляне на климата. А от друга страна, че има обезлесяване на големи площи.

Инкубационният период на този вид вируси е до 6-7 дни. "Ако е много силно ухапването, може и малко по-рано да се появят. Но има и друг начин да се зарази човек - от фекалите на гризачите. Затова съветваме, хората които държат плодове и зеленчуци в мазетата, преди консумация да ги измиват много добре", предупреди проф. Аргирова.

Според нея много често хората въобще не разбирали, че са ухапани от гризач. "Няколко дни след това започва една картина с кръвоизливи, общо взето средно тежка към тежка клинична картина. Човек отива да търси медицинска помощ и тук е мястото на добрата ориентация на колегите да мислят че зад един кръвоизлив може да стои и заболяване, причинено от този вирус", заяви още проф. Аргирова. 

Тя даде като пример и други заболявания, при които заразата се предава от животното към човека. "Това са конго, кримска, хеморагична треска и освен това хеморагична треска с бъбречен синдром. Заболяванията протичат тежко с температура и с кръвоизливи. Но не всички завършват така", обясни още проф. Аргирова.

Коментари (1)

Лекар

26.03.2020 | 20:21

Госпожо, умна сте. Не се унижавайте да ставате жертва и да сте в ужасния екип на нечовешкия Костов. Отвратително е

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?