2374
Следвайте ни

Проф. Момеков: България е на челните места по смъртност

viber icon

България е в челните места по свръхсмъртност /това е съпоставянето на смъртността в период от време спрямо 5 години назад/.

"България е малка страна, без остри колебания в популацията". Това заяви проф. Георги Момеков - председател на Българското научно дружество по фармация в Darik.bg.

Страната ни е на второ място по тази смъртност, след Перу.

"На трето място е Северна Македония – една много печална тройка“, каза още Момеков.

Според специалиста, това не е свързано само с COVID-19.

“Свързано е с колапса на здравната система в определени моменти, но си мисля, че хората трябва да проумеят, че сме на последно място за много неща. Може би защото манталитетът ни го позволява“.

Според проф. Момеков има огромно недоверие към най-големите световни експерти. „Същевременно се обръщаме към практики, които не са показали полза никъде. Пият се едни магически лекарства. Няма да има и тук просто решение, ваксината дава големи ползи, но ако искаме достоверна информация, не трябва да четем сайтове и да слушаме родни шамани, а трябва да погледнем например сайта на Европейския център за контрол на заболяванията“.

Проф. Момеков коментира и ниския процент на ваксинираните срещу COVID-19 в България.  

„Имаме гигантски проблем, че все още нямаме първа доза при много хора, има голям брой хора, които не са преминали през инфекцията. Третата доза никъде по света не се разглежда като универсална политика. Би било скъпо, логистично е сложно, а и ако богатите страни започнат да поставят масово трета доза, за бедните няма да остане“, каза още той. „Аз мисля, че третата доза на ваксината срещу COVID-19 за България е нещо като върху една непостроена къща да слагаме рококо орнаменти“, заяви Момеков. 

Професорът сравни ситуацията с проблемите с тютюнопушенето: „Аз много харесвам този рефрен - „Дядо ми живя до 100 години и пушеше“ - да, така е, но много малко са тези дядовци. Моят татко, за съжаление си отиде на 61 години и беше пушач, така че трябва да гледаме голямата картина“.

Дали мерките ще помогнат?

„Не, защото не се спазват. Не, защото се правят проформа и защото не се правят по начин, по който ще има полза от тях. Това може да прозвучи малко претенциозно, но има една японска притча за едно пиле, което не искало да пее. И тримата големи даймьо, които са се борили за властта в Япония, единият се казвал Ода Нобунага, той казал „убийте я“. Тогукава Иеасу казал „изчакайте“, а Тайкото, който след това става вид обединител на Япония, казва – „накарайте я да поиска да пее“.

Трябва да накараме хората да поискат да се ваксинират, но това ще стане само, когато получат обективна информация. Защото и най-яростният антиваксър, ако гледа куче го е ваксинирал на 100%“, заключи проф. Момеков.

На въпрос как прогнозира финала на пандемията, проф. Момеков отговори така: „Още когато започна тази истерия имаше опити на световноизвестни експерти, вирусолози, епидемиолози нещо да казват, имаше различни теории. Много ми хареса една теория – Всички прогнози са важни, но всички прогнози са грешни“. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Тоя

Тоя

01.10.2021 | 12:44

Тоя прилича на Харви Уайнстайн малко. Хич няма доверчива физиономия - с малки пресметливи очички.

Отговори
0 0
Кък му лъсва чифутщината на Маймунекоф

Кък му лъсва чифутщината на Маймунекоф

01.10.2021 | 09:33

Мамицата ти Момекоф Оня ГИГАНСКИ проблем скоро ще ви помете цалата чифутска нагла крадлива мързелива и лакома пасмина Според чифута Момекоф всички ние трябва да се информираме от нещо си Еврейско което държи патента за Истината и от нищо друго Ич не се усеща чифутския наглец че това е Истината на Диктаторите Тя Тяхната истина и никоя друга Някаква разлика в методите на член Първи от Куманистическата Конституция и чифутчето Момекоф да намирате Не Нали Само че той ни тика към Глобалното онова Еврейско офисче което ще ни казва истината и само истината И ние сме Уфце

Отговори
2 1
Поредния Чифутски трандафор

Поредния Чифутски трандафор

01.10.2021 | 09:27

Поредния професор, подплатен здраво от фармацевтичната мафия. Жалък!

Отговори
5 1
мхм

мхм

01.10.2021 | 09:16

Тоя плазмодий- "светило на фармацията", няма ли да се скрие някъде, че ни писна от "светила". Да жмуца студентките и да си трае, аман от натегачи-гербаджийски подлоги...

Отговори
6 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?