Следвайте ни

Проф. Мермерски представя за читателите на "Марица": Лукът - гард за сърцето, щит срещу грипа

viber icon

Проф. Мермерски представя за читателите на “Марица” Стоте супер храни на България

"Трудно е да си представим цивилизацията без лук. Без него всяко ястие е просто блудкаж", твърди тв водещата Джулия Чайлд.

Царят на зеленчуците е безценен в кухнята, но е още по-прочут като лекарство за над 100 болести и еликсир за дълголетие.

Лукът е източник на най-важните хранителни вещества, от които се нуждае тялото ни. Богат е на витамин А, В и С и е мощен източник на фолиева киселина, калций, фосфор, магнезий, хром, желязо и фибри. 

Съдържа уникални флавоноиди, които помагат в борбата с редица заболявания, включително настинка, астма, бактериални инфекции, респираторни проблеми, ангина и кашлица.

Фитохимикалите в лука заедно с витамин С спомагат за подобряване на имунитета. Лукът съдържа хром, който подпомага регулирането на кръвната захар.

Суровият лук намалява производството на лош холестерол (LDL), като по този начин поддържа сърцето ви здраво.  Помага за понижаване на кръвното налягане по естествен път. Съдържа антикоагуланти, които пречат на червените кръвни клетки да образуват съсиреци, водещи до сърдечносъдови заболявания.

Смес от лучен сок и мед е една от най-добрите превантивни отвари срещу обикновена настинка.  

Лукът е богат на активни съставки, които успешно потискат развитието и разпространението на раковите клетки. Съдържа кверцетин -  много мощен антиоксидант, свързан с превенцията или намаляването на разпространението на рака. 

Кверцетинът активира процеса на подмладяване и регенерацията на кожните клетки. 

Лукът е мощен афродизиак. Съдържа фитохимикала алицин, който допринася за подобряване на кръвообращението и подобрява половата мощ.

Отлично лекарство и храна за диабетици. Съдържа хром и растителни хормони, подобни на инсулина,  които помагат за понижаване нивата на кръвната захар.

Сокът от лук, смесен с мед или зехтин, се смята за най-доброто средство за лечение на акне.

Анемията, известна също като дефицит на желязо, може да бъде предотвратена с консумация на повече лук. 

Лукът има противовъзпалителни и антибактериални свойства, които дават облекчение за разстройство на стомаха.

Ползите за здравето, свързани с лука, са безкрайни поради неговите мощни антисептични и антибактериални свойства.

Високото съдържание на желязо в лука го прави полезно за лечение на анемия.

Миризливият зеленчук помага при възпалителни състояния като артрит и подагра.

Добавянето на лук в храната облекчава хроничния запек. 

Чудесно средство за тънка талия. Лучената супа е една от тайните за елегантността на французойките. 

Лукът често се използва за предотвратяване на гниене на зъбите и перорални инфекции. Дъвченето на суров лук в продължение на 2-3 минути може потенциално да убие всички микроби в оралната област. 

Лукът е особено полезен за жените, изложени на риск от остеопороза. 

Специфичният аромат на лук помага при силно главоболие, действа успокояващо на нервната система.   

Лукът е мощен клетъчен регенератор, действа като химически пилинг. Благодарение на високото съдържание на цинк подмладява кожата и изглажда бръчките.   

Прилагането на сок от лук върху скалпа два пъти седмично довежда до растеж на нова коса.

Сок от лук намалява болката, причинена от ужилването на медоносните пчели.

Омир възпял символа на вечния живот

Лукът е използван още през 4000 г. пр. Хр като панацея за много болести.  Той е една от първите земеделски култури, споменати писмено - в Библията. В Древен Египет го обожествявали - вярвали, че сферичната му форма и концентричните пръстени символизират вечния живот. Като природен антибиотик бил задължителна част от менюто на строителите на пирамиди заради свойствата си на природен антибиотик.      От всички древноегипетски изображения на зеленчуци, изваяни от благороден метал, единствено лукът е от чисто злато. Следи са открити в очните гнезда на фараона Рамзес IV. В Древна Гърция атлетите ядели големи количества лук за баланс на кръвта преди състезание. Името кромид е използвана още от Омир, чиито герои в Илиада хапват лук като мезе за вино. 

Римските гладиатори били натривани с лук, за да се втвърдят мускулите им. В Средновековието лукът бил ползват като платежно средство и дори го поднасяли като подарък. Лукът е занесен в Северна Америка от Христофор Колумб през 1493 г.

Паметници на лука има в Унгария, Украйна и Румъния, където в област Сълаж е издигната медна глава кромид с височина 6.5 метра. Северните съседите от трансилванския град Турда държат рекорда за най-дълга плитка от лукови глави - цели 5800 метра. Рекордът за най-голяма глава лук - 8.5 кг, принадлежи на британския фермер Тони Гловър. Световен рекордьор по бързо ядене на лук е полякът Питър Червински, с прякор Дивият Пит - погълнал сурова глава за 43.5 секунди.

Хенриета Костова

Хенриета Костова

Журналист - екип „Политика“

Хенриета Георгиева е завършила Английска гимназия в Русе, ПУ „Паисий Хилендарски” и Софийския университет, специалност журналистика. От 1993 г. работи в екип Политика на в.”Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?