2374

Проф. Мермерски съветва: Черниците - библейският плод против старост и диабет

Ако иска да живее дълго и да е здрав, българинът трябва да се прекланя най-вече пред плодовете, зеленчуците, гроздето, бобовите култури, меда, млякото. Това е съвет на проф. д-р Христо Мермерски, автор на 31 книги в областта на целебното и здравословно хранене, народната и природна медицина. Някои от книгите на професора, плод на 6 десетилетия научна работа, са преведени в САЩ, където се радват на голям интерес. 

В книгите си проф. Мермерски е описал съдържанието на хранителни вещества и ценни елементи в 100-те най-лечебни и най-любими на българите храни, както и болестите, които те предотвратяват и лекуват.

 В книгите си професорът публикува мнения на хора, които лично са изпитали лечебните свойства на зеленчуци, плодове и билки. 

 Мъдростта: „Вода гази, жаден ходи”, важи особено за пловдивчани - живеете в изобилие от плодове и зеленчуци, които редовно пренебрегвате, често от незнание, казва проф. Мермерски.

В своя поредица „Марица” предлага на читателите си хранителните и лечебните качества на най-полезните плодове, представени детайлно от проф. Христо Мермерски.

Черницата  изключително полезен библейски плод, познат още на древните гърци.

 Богати са на важни хранителни вещества като протеини, пектин, ябълчена и цитрусова киселина, танин, витамините С и В2, желязо, магнезий, калций. Заради важната роля на плода в битката с остаряването и предпазването от редица болести учени причисляват черницата към суперхраните. 

Китайските легенди разкриват, че черничевите плодове са ключът към дълголетието. Древни предания за лечебната им сила гласят, че плодът може да върне зрението на слепец. Според китайците, черницата е знак на живота и слънцето. Причината е, че в развитието и узряването си преминава през три стадия, свързани с трите етапа на живота: младост, зрелост и старост. През XVI век всички части на черницата намирали приложение в медицината

Кората се прилагала при зъбобол, листата - при ухапвания от змии, а

плодовете - за лечение на възпаления.

В китайската народна медицина кората от корените е била използвана в борбата с диабет, с половата импотентност и бъбречната недостатъчност.

Високата концентрация на антиоксиданта ресвератрол забавя процеса на стареене. В медицинското списание „Dovepress“ индийски учени публикуват резултати от изследвания на черницата (Morus indica). Наблюдават се понижени нива на кръвната захар и на гликогена в черния дроб, което доказва ползите при борбата с диабета и антиоксидантният ѝ ефект. Черниците понижават кръвната захар при диабетици 

Редовната консумация на черничеви плодове е полезна за сърцето. Те

укрепват нервната система и намаляват „лошия“ холестерол.

Това значително намалява риска от инфаркти и инсулти. 

Изследване, потвърждаващо, че листата от бялата черница понижават холестерола, е публикувано в „International Journal of Diabetes in Developing Countries”. В тайландската болница „Samroang”, 82-ма пациенти приемат листа от черница под форма на капсули, като след два месеца се наблюдава понижено общо средно ниво на кръвната захар с около 24% при 90% от пациентите.

 „Journal of Food Biochemistry” публикува резултати от изследване, според които черниците съдържат антоцианини, които предотвратяват болестта на Алцхаймер и подсилват паметта.

Листата на бялата черница съдържат флаваноиди, борещи се с оксидативния стрес и умиращите клетки, причина за висок холестерол, образуване на на катаракти и хипогликемия.

„Life Sciences” публикува изследване, проведено през 2012 година. Според него в бялата черница се съдържат 

мощни съединения, предотвратяващи образуването на язви.

Доказани са лечебните свойства на черницата при бактериално, вирусно или причинено от паразити стомашно разстройство.

Танините, съдържащи се в черничевите листа, действат заздравяващо и върху устната лигавица. Те смущават действието на ензимите, отделяни от бактериите, които атакуват зъбите. Черниците предотвратяват образуване на афти, развитието на кариеси, гингивит, както и болки в гърлото.

Заздравяването на кожата е следствие от антибактериалните и антивирусните свойства на черниците. Те помагат при  акне и екзема. Черничевите листа са основни съставки в някои козметични кремове, намаляват образуването на меланин и появата на пигментни петна.

Чрез фармакологични изследвания се доказва, че

черницата изостря нощното зрение

и повишава защитната функция на очния нерв.  От кората на черницата се произвежда мехлем, ефективен при порезни рани, леки изгаряния и драскотини. Отварата от черница е изключително ефективна при нередовна менструация, авитаминоза, задух. Черниците помагат за подобряването на храносмилането, като ускоряват метаболизма. Това намалява значително появата на запек, подуването на корема и стомашните спазми.

Витамин С в черниците е чудесно оръжие срещу всякакви инфекции, защото допълнително подсилва имунната система. Черницата  помага и при производството на меланин в косата. Това позволява да се запази естественият ѝ цвят. 

Сочният плод гарантира сияеща младежка кожа.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Мермерски ,Мермерскииииииишшш

Мермерски ,Мермерскииииииишшш

26.06.2022 | 15:29

Като те гледам колко си остарял, сигурно не си ял бробонките на черниците

Отговори
1 5

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?