Следвайте ни

Проф. Кантарджиев каза кога, къде и как да носим маски

viber icon

Проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести даде полезни съвети и препоръки за това какви маски да използваме, къде и как да се носят, за да се предпазваме максимално от коронавируса, пред БНР.

"В момента има достъп до три вида маски. Едните са направени от тъкан, даже някои хора си ги правят вкъщи. Вторият клас са т.нар. "хирургически маски", медицински маски. И трето, това са маските с много висока степен на защита – това са маски, които са главно за хората, работещи с болни, работещи в лабораториите с инфекциозен материал от коронавирус.

Първо, ясно за всеки образован и добронамерен човек е, че маската защитава. Второ, което е научният факт, е, че маската не защитава 100%. Освен маската трябва да се спазва отстояние, трябва да не се вика, да не се събират много хора. На закрито винаги да се носи маската..."

В градския транспорт

"Медицинската маска напълно удовлетворява изискванията за противоепидемичните мерки. В градския транспорт, ако всички носят маски, но носят правилно маските, вероятността за заразяване е сведена до минимум. Трябва да се възпита една нетърпимост към хората, които носят неправилно маската си, носът им стърчи отвънка, и към хората, които демонстрират неуважение към другите и не ползват маски. Те не поставят в риск толкова собственото си здраве, колкото здравето на околните."

"Невъзпитаните и недисциплинирани хора трябва да бъдат санкционирани или просто трябва да има обществена нетърпимост към тях, защото те представляват риск за общественото здраве." – категоричен е проф. Кантарджиев.

Контролът

"Контролът е ангажимент на Градския транспорт да организира хигиенните мерки по време на транспортиране, както във влаковете е ангажимент на БДЖ."

В офисите

"В офисите – загрижените за здравето си или работодателят ще дадат пари (1000-2000 лв) за някакъв уред, който сегрегира въздуха, ако работят повече от двама души в едно помещение. Това е един уред, който се нарича "студена стерилизация на въздуха" с UV-C светлина*. Просто уред, който прекарва въздуха от стаята през едни тръби, където UV-С светлината убива всички микроорганизми – в т.ч. спорите на плесени, бактерии и коронавируса. Второ, в офиси, където работят повече от двама души, е добре на всеки 1 час 5 мин. да се отваря за кратко прозорецът, за де се смени въздухът. Отстоянието също е важно."

Защитни екрани от плексиглас

"Това е много добро решение за намаляване на опасността от заразяване. Особено за места, където се приемат много хора или се приемат посетители (магазини и др.)"

В училищата

"Да кажем на майките – хубаво е в часовете, когато се ползват маски, на два или три часа те да бъдат сменявани. Най-добре е маските да са в различен цвят и да се знае по часове с кои маски са. Това е една хубава идея, защото хирургическата маска след 2-3 часа овлажняване е загубила част от предпазните си свойства.

Най-важното е да не се плашим – сериозно и трезво да посрещаме предизвикателството", апелира проф. Кантарджиев, пише 24 часа.

Коментари (3)

Ут зад и ут пред

Ут зад и ут пред

19.11.2020 | 19:08

Нека моля Катрана да нъ усведуми кък да слагаме памперса оти като му видим сурата в повече ни идва и на напъва края на стомашно чревния ни тракт там отзад Шъ чакаме инструкций ут пред

Отговори
4 1
Е  това

Е това

19.11.2020 | 18:15

Се казва медик а не статистик. Отделно дето си е и симпатяга.

Отговори
1 4
Дотук добре

Дотук добре

19.11.2020 | 18:13

Сега Мустака да каже,по закон,кой е длъжен да осигури маски??? Марица ,попитайте. Не му се лигавете.

Отговори
8 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай