Следвайте ни

Пробив в медицината! Първото 3D принтирано сърце с човешка тъкан е факт

viber icon

Учени в Израел показаха 3D принтирано сърце от човешка тъкан и съдове, наричайки го първи и "голям медицински пробив", който подобрява възможностите за трансплантации, съобщава "Франс прес", цитиран от нюз.бг.

Сърцето, което е приблизително с размерите на заек, отбелязва "първия път, когато някои някъде успешно е проектирал и принтирал цялото сърце, изпълнено с клетки, кръвоносни съдове, вентрикули и камери", подчерта Тал Двир от Университета в Тел Авив, който е ръководител на научния екип. "В миналото хората успяха да 3D принтират структурата на сърцето, но не и с клетки или с кръвоносни съдове", посочи той.

Но учените изтъкват, че остават много предизвикателства, преди напълно да заработят 3D принтираните сърца, готови за трансплантация на пациенти.

На журналистите беше показан 3D печат на сърце с размер на череша в Университета на Тел Авив, след като изследователите обявиха откритията си, публикувани в сп. Advanced Science.

Сега изследователите трябва да научат принтираните сърца "да се държат" като истински. След това те планират да ги трансплантират на опитни животни, уточни Двир.

"Може би след 10 години ще има принтери на органи в най-добрите болници по света и тези процедури ще се провеждат рутинно", коментира ученият.

Той обаче каза, че болниците най-вероятно ще започнат с по-прости органи от сърцето.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?