Следвайте ни

Преглеждат безплатно за рак на гърдата в "Уни Хоспитал"

Безплатни профилактични прегледи за рак на гърдата ще извършат специалистите от Клиниката по гръдна хирургия на МБАЛ „Уни Хоспитал“ в Панагюрище.  За това информираха от здравното заведение. Консултациите ще се проведат от 19 до 23 август, от 9.00 до 14.00 часа.
Началникът на клиниката доц. д-р Румен Филипов подчерта, че с ехографията на млечните жлези могат да се огледат всички области от гърдите, включително и тези, които са разположени до гръдната стена. При това изследване не се използват радиационни лъчи, което го прави безопасно и за бременни жени.
Ракът на млечната жлеза е най-честото злокачествено заболяване сред жените в Европа. В България заболяват средно  3500 жени. Рискът от заболяване на рак на млечната жлеза се повишава при пациентки:
•    които са имали карцином на млечната жлеза;
•    претърпели предходна биопсия за фиброкистична болест на гърдата и най-вече случаите с атипична хиперплазия;
•    чиито баба, майка или сестра имат или са имали карцином на млечната жлеза.
Открит на време, ракът на млечната жлеза е лечим  в над 97% от случаите. Тъй като първите симптоми остават незабелязани - не може да се опипа и непредизвиква болка, се налага провеждане на скриниг.  Ехомамографията е едно от ефективните изследвания в ранната диагностика на туморното заболяване.
Телефон за предварително записване на час: 0357 88 581. 

 

Румен Златански

Репортер - екип "общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?