1553
Следвайте ни

Пречистете се след празничните трапези

viber icon

Детоксикацията или детоксът са популярни думи в света на здравето и фитнеса. Вероятно сте виждали доста хора да пият витамини или някакви цветни сокове в името на пречистването на организма. В действителност нашето тяло не се нуждае от тези неща само по себе си, пише "Тялото".

„Тялото ни е създадено така, че само си прави детоксикация и елиминира токсините от системата по естествен начин с помощта на вътрешните органи. Не е нужно да спазвате някаква специална диета за това“, сподели диетологът Лавлийн Каур. По думите ѝ детоксикацията е процес, който не може да бъде иницииран или спрян. Единственото, което можете да направите, е да го подпомогнете по следния начин:

 

Сложете си времеви прозорец за хранене
Според Лавлийн кога се храните е толкова важно, колкото и с какво се храните. Лимитирането на това действие в рамките на определен времеви интервал може да помогне много за пречистване на вашата вътрешна система.

 

Консумирайте сурова и ферментирала храна
Вкарайте в режима си храни, богати на фибри. Те подобряват храносмилането и перисталтиката на червата, което е важно за процеса на детоксикация.

Ферментиралите храни съдържат добри бактерии, които подобряват здравето на червата.

 

Внимавайте с витамините
Диетоложката също така препоръчва да не прекалявате с витамините, особено тези, които са мастноразтворими като витамини А, D, Е и К. „Мастноразтворимите витамини се съхраняват в тялото за дълго време. Те могат да изложат на по-висок риск организма от токсичност, ако се консумират в по-голяма доза“, категорична е тя.

 

Съсредоточете се върху растенията
Лавлийн препоръчва растителната диета, тъй като е по-добра за червата и органите, когато се опитвате да се детоксикирате. Невегетарианската диета има най-много токсини. Така че е важно да се ограничи приемът на храни на животинска основа. Заложете на балансиран режим, който да съдържа както животински, така и растителни храни.

 

Избягвайте преработената храна
Рафинираните и преработени храни съдържат само калории и нула хранителни вещества. Висококалоричните храни увеличават шансовете за заболявания като затлъстяване, диабет и сърдечни проблеми. По-добре ги избягвайте максимално, за да сте здрави.

 

Останете хидратирани
Водата е от съществено значение за поддържане на здравата функция на тялото. Пиенето на достатъчно количество вода всеки ден е от първостепенно значение за здравето. Диетологът препоръчва да се пие вода от семена от кимион и карамбол за детоксикация.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?