2374
Следвайте ни

Празът - мощен пробиотик и еликсир за студените месеци

viber icon

Празът наподобява много на външен вид обикновения лук, но всъщност вкусовите му качества са различни. Консумацията му носи огромни ползи за здравето, особено през зимните месеци. Богат е на редица полезни вещества, от които организмът ни се нуждае.

Празът е бил ценен още от древните египтяни, гърци и римляни, които разнесли зеленчука из цяла Европа. Той е растение от семейството на чесъна, отглеждан още в Древен Рим, Египет и Гърция. В 100 г праз лук има 47 kcal, съдържа каротин, фосфор, калций и витамин A, E, B1, B2, C.

Празът се използва за лечение на ревматизъм и стимулира лактацията. Съдържа богати хранителни стойности, благодарение на голямото съдържание на минерални соли. Поради съдържаните в него витамини се препоръчва също така за проблеми с храносмилателната система. Действа пречистващо, благодарение на което се използва при хранителни натравяния.

Той е много силно средство срещу настинки, грипове и всякакви инфекции.

Освен алицин, празът съдържа и инулин в съотношение между 3 и 10% от съдържанието на зеленчука. За него е добре известно, че помага на организма да се прочисти и подобрява чревното здраве. Той “храни” полезните бактерии в чревната флора и ги кара да работят по-добре, каквото е действието на пробиотиците.

Една от най-големите му сили е, че веществата в състава му защитават клетките в организма от мутации, като унищожават свободните радикали в тялото. Затова и някои изследвания твърдят, че празът е зеленчук, който ни брани от генетични изменения, отключвания на заболявания.

Празът позволява на мъжете да останат силни, енергични и да не се чувстват уморени за дълго време.

Прави жените здрави и младолики. Антиоксидантните свойства на лука поддържат кожата млада и еластична. При редовна употреба външният вид на косата се подобрява - тя става блестяща и здрава.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?