4020

Правилното хранене удължава живота с до 11 години

Диетоложката Федерика Амати е убедена, че ако започнете да се храните правилно на 40 години, можете да живеете с десет години по-дълго. Мнението й е цитирано от „Дейли мирър“.

Амати съобщава за едно проучване, което установява, че спазването на стандартни диетични насоки може да увеличи продължителността на живота средно с 6 години. Ако според нея отидете по-далеч и се придържате стриктно към дадена диета, например към средиземноморска диета, това ще ви даде допълнителни 10-11 години живот.

Започнете още на 40 години да ядете повече плодове, зеленчуци, бобови растения, ядки и семена и ще живеете по-дълго. Диетоложката нарече този метод ефективен не само за хора на средна, но и на много по-напреднала възраст. Тя отбеляза, че ако на 70-годишна възраст се отървете от лошите хранителни навици и нормализирате диетата си, това ще добави 6-7 години към продължителността на живота ви.

„Разбира се, това е само симулация, но числата ви позволяват да видите какъв ефект има диетата върху нас“, обясни Амати.

Специалистката добави, че в зряла възраст не можете да се храните по същия начин, както в младостта, тъй като тялото работи по-малко ефективно. Тя уточни, че инсулиновата резистентност нараства с възрастта, което прави клетките по-малко способни да усвояват хранителни вещества. Поради тази причина след 40 трябва внимателно да изберете диетата си. „Всяко хранене трябва да съдържа протеини. Това може да бъде боб, леща, мазна риба, яйца и други храни. Основното правило е, че храните трябва да са питателни за организма”, заключи Амати.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?