Следвайте ни

Популярна подправка пази от коронавируса

viber icon

Обикновеният черен пипер може да потисне активността на коронавируса, съобщи Нейшън нюз, позовавайки се на резултатите от индийско проучване.

Подправката дължи способността си да се свързва и инхибира вируса, който причинява болестта Ковид-19, на алкалоида пиперин. Въпросният алкалоид придава характерните аромат и пикантност на черния пипер, предаде БТА. 

В настоящото проучване специалисти от Индийския технологичен институт са съставили компютърен модел за взаимодействие на коронавируса с различни подправки. Оказало се, пиперинът инхибира най-ефективно коронавирусната активност.

Количеството на пиперина зависи от това къде е отглеждана подправката. Например, пиперът от Шри Ланка съдържа 15 на сто алкалоид, а от Виетнам, Индия и Малайзия - от 2 до 7 процента.

Според учените пиперинът се свързва и инхибира някои области на SARS-Cov-2, включително тези, които отговарят за проникването на патогена в тялото и по-нататъшното му размножаване.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?