4232

Ползите от студения душ: Защо е такъв чудесен източник на здраве?

Мислили ли сте какво може да се случи с вас и тялото ви, ако всяка сутрин си взимате не какъв да е душ, а студен

Някои народи от дълги години имат в традициите си ледени вани и шокови ведра с ледено студена вода, защото знаят, че те каляват перфектно за студените сезони. Но ползите от студения душ или ледената вана не се изчерпват до тук. Ето защо е полезно от време на време да се къпете със студена вода:

 

Ставате по-енергични

Студената вода сутрин е шок за тялото и му дава мощен тласък към действие. Тя предизвиква прилив на адреналин. Мозъкът е стимулиран – ще бъдете по концентрирани и ефективни. Това е доказано и от множество изследвания.

Много от спортистите практикуват именно взимането на студен душ, вместо пиенето на чаша кафе сутрин.

 

Мускулите ви няма да се възпаляват повече

Не случайно ледът се слага върху наранени места. Той облекчава болката.

Разбира се студеният душ ще подобри значително здравословното ви състояние. Някои атлети облекчават травмите си именно със студени компреси или потапяне в ледена вана.

 

Ще станете по-стройни

Човешкото тяло има два вида мазнини – бели и кафяви. Белите са ‘лоши”, а кафявите – „добри”. Именно от белите ще се отървете, ако взимате студен душ. Точно тях горите и при отслабване. Функцията на кафявите мазнини е да генерират топлина за тялото. Когато кафявата мазнина се активира от студа, тя изгаря калории, за да може да поддържа температурата на организма и така отслабвате.

 

Ще станете по-здрави

Студеният душ ускорява метаболизма. Ускоряването му пък активира имунната система, която започва да възпроизвежда повече бели кръвни клетки, които се борят с вирусите, пише jenata.blitz.bg.

 

 
 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?