2374

Полезни съвети: Коприва, спанак и глухарче събуждат тялото за пролетта

След зимата всичко отново се събужда за живот, а с пролетната умора организмът ни подсказва, че има нужда от нов прилив на енергия и жизнени сили. Най-подходящи за това са зелените растения - на супа или салата те се усвояват мигновено от тялото и спомагат за прочистване от натрупаните токсини и съживяване на храносмилателната система.

Глухарчето, въпреки погрешното схващане на някой хора, че е плевел, е една изключителна хранителна сила. 

Различните части на растението съдържат различни съединения, особено жизненоважни микроелементи за ежедневното функциониране. Те са богати на мастноразтворими витамини А, С, К, а също така съдържат витамин Е, фолиева киселина и малки количества други витамини от група В. Като растение те осигуряват значително количество минерали, включително желязо, калций, магнезий и калий. Тези микроелементи изпълняват широк спектър от функции в човешкото тяло, но всички те са необходими като цяло, за да поддържат нашето здраве. Красивите жълти цветя са известни и с техните противовъзпалителни свойства, насърчава детоксикацията на организма, помага за изчистването на черния дроб и подобряване на потока на жлъчката, допринася за здрава и блестяща кожа.

Копривата е полезна и вкусна храна. Кулинарната ѝ обработка е разностранна, но колкото по-малка е тя, толкова по-голямо количество от полезните вещества ще попаднат в нашия организъм. Това парещо растение е с високо съдържание на желязо, което я прави отлична за борбата с анемията и умората. Тя поддържа черния дроб и женската хормонална система. Билката също може да се справи с ревматизма. Помага при лечение на анемия, включително други кръвни заболявания. Също е отлично средство за пречистване на кръвта.

Растението има лечебен ефект при грип, бронхиална астма, заболявания на черния дроб, бъбреците, жлъчния мехур, проблеми с яйчниците и панкреаса или главоболие.

Спанакът е сред най-полезните зеленолистни зеленчуци. Той е първенец сред суперхраните. Ниското съдържание на калории и същевременно богатството на фибри дава мощност и енергия на тялото. Той заздравява костната система и подобрява визията и здравето на кожата. Богат е на витамини А, К, D и Е, магнезий, желязо и калий.

Спанакът може да се добавя в салати, гарнитури, основни ястия, дори шейкове. Той е универсална съставка, която може да дари организма с незаменими хранителни вещества по много начини. Спанакът съдържа редица антиоксиданти. Този зеленчук помага на младите да запазят младостта си и минимизира риска от рак.

Швейцарските учени са успели да докажат, че редовната консумация на листа спанак спомага за намаляване на инсулиновата зависимост при диабетиците. Диетолозите препоръчват спанак на хора, които са принудени да живеят или работят в райони с неблагоприятен радиационен фон. Като част от зеленчука има вещества, които ускоряват отделянето на радионуклиди от тялото. Салати от този зеленчук почистват организма от токсини, отрови, шлаки и други токсични вещества.

Ястия от този зеленчук помагат за ускоряване на метаболитните процеси, подобряват метаболизма на кислорода в органите и тъканите. Калций и други хранителни вещества в този зеленчуков зеленчук укрепват костната тъкан, като помагат за предотвратяване на развитието на заболявания на опорно-двигателния апарат. Оксаловата киселина, съдържаща се в листата на спанака, стимулира мускулната система на човека.

Как да запазим листата свежи за по-дълго време

Ако искате да запазите спанака за повече от стандартната 5-7 дни, трябва да го съхранявате във фризера. За целта поставете спанака във вряща вода за 2 минути, докато придобие яркозелен цвят. Охладете го със студена вода и след това отцедете водата. Съхранявайте спанака в специални пликове за фризер или пък във форми за лед.

А ако искате да запазите пресния спанак за по-дълго време направете следното: Тайната на удължаването на срока на годност и свежест на спанака е поддържането му сух. Ако купувате пресен спанак, той обикновено се продава в найлонова опаковка или плик. Това създава условия за запарване и навлажняване на листата, като по този начин той се разваля много бързо.

Важно е да извадите спанака веднага от опаковката му и да подсушите всяко отделно листо. Премахнете всички следи от вода. Изхвърлете листата, които вече са завехнали. Подредете годните листа върху хартия, за да изсъхнат добре.

След като се уверите, че са достатъчно добре изсъхнали, подредете хартия в плътно затварящи се кутии или контейнери и поставете спанака. Съхранявайте ги в хладилник.

 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?