46

Подсилете имунитета с червени чушки

Чушката е един от най-полезните летни и есенни зеленчуци. Богата е на витамин С повече от цитрусовите плодове, източник е още на витамини А, В и Е, както и на най-важните за организма елементи - желязо, фосфор, калий, натрий, магнезий, цинк.  В 100 г от зеленчука се съдържат между 20 и 30 ккал в зависимост от цвета. Зелените са най-нискокалорични, а червените - с повече калории заради захарността. Лютите чушлета пък са мощен афродизиак. Този зеленчук е типичен за края на лятото и началото на есента, той е традиционен за българската кухня, а ползите за здравето ни - многобройни. 

В състава на червените чушки влиза и алкалоидът капсаицин - вещество, което определя специфичния вкус на чушката.

Освен значение за вкуса обаче, капсаицинът в чушките има и полезни свойства - стимулира стомаха и задстомашната жлеза, стимулира апетита, намалява кръвното налягане, предотвратява образуването на кръвни съсиреци.

Сред многото витамини в червените чушки витамин С включва най-висок процент. Той е важен за поддържането на имунната система силна, но също така помага за премахване на признаците на стареене и поддържа кожата млада.

Сокът на червените чушки е много богат на силиций. Това е вещество, което е важно за косата и ноктите, помага за нормалната работа на мастните жлези.

Този червен зеленчук е богат и на витамин В6, който играе съществена роля в производството на хемоглобин, което от своя страна спомага за оксигенацията на организма. Някои изследвания показват, че витамин В6, консумиран в големи количества, може да облекчи симптомите на анемия и дори да предотврати анемията.

Консумацията на червени чушки може да намали възпаленията в организма ни. Нивата на бетакаротин в организма, заедно с фитохимикалите и каротеноидите, са добри антиоксиданти, които имат противовъзпалителни свойства, които помагат при лечението на всички видове възпаления в тялото, включително възпаление на ставите като артрит. 

Червените чушки могат да ни осигурят и перфектно зрение, тъй като са богати на витамин А, който помага за поддържането на зрението здраво и безпроблемно. Това важи особено за нощно виждане. Това е едно от добрите неща и ще даде видими резултати при ежедневната консумация. Той също така предпазва от дегенерация на макулата и катаракта. Те са полезна храна при борба с рака заради съдържанието на ликопен. Това е вещество, което придава типичния червен цвят. Проучванията показват, че ликопенът притежава мощни противоракови свойства.

 Ако ядете чушки, ще имате здрава кожа с младежки вид - витамин С и антиоксидантите в чушките поддържат кожата здрава и я предпазват от увреждане и стареене.

Въпреки многото полезни свойства обаче, трябва да използвате червените чушки с особено внимание в случаи на заболявания на стомаха, червата, черния дроб и бъбреците, тъй като червеният пипер съдържа много етерични масла и сурови влакнини.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Пловдив

Пловдив

10.09.2022 | 18:22

Кралицата умря да живее британска марица.

Отговори
0 0

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?