1553

Победа за 20, шанс за милиони слепи! Трансплантираха изкуствена роговица

За първи път европейски, индийски и ирански лекари трансплантираха успешно изкуствено отгледани роговици в очите на две дузини пациенти с увредено зрение. Това е възстановило или подобрило зрението на всички доброволци. Информация за трансплантацията е публикувана в списание Nature Biotechnology, а резултатите бяха съобщени в четвъртък от пресслужбата на университета в Линкьопинг (LiU).

Според статистиката на СЗО уврежданията и нарушенията на роговицата са четвъртата най-честа причина за слепота. Приблизително на половината от пациентите зрението може да бъде възстановено чрез трансплантация на роговица. Тази процедура обаче не е достъпна за всички поради липсата на голям брой подходящи донори.

Изследователите работили върху проблема от няколко години, като провели експерименти, насочени към създаване на изкуствено отгледани роговици. Според учените тъканта се състои основно от колагенов протеин, който може да бъде получен от стволови клетки или различни човешки и животински тъкани.

Изкуствена роговица

За да защитят протеина от увреждане, учените са разработили фотополимерно покритие, което се нанася върху роговицата по време на производството ѝ и се отстранява по време на операцията след имплантирането ѝ в окото на пациента. Освен това учените са модифицирали структурата на колагеновите нишки, така че този протеин да пропуска светлина по същия начин като човешката роговица и същевременно да има повишена здравина.

След тестове относно безопасността и ефикасността на изкуствените роговици върху плъхове, професор Лагали и колегите му събрали група от 20 доброволци, живеещи в Индия и Иран. Всички тези пациенти са страдали от кератоконус - тежко увреждане на зрението или пълна слепота, свързани с дегенерация и изтъняване на роговицата.

Според изследователите трансплантацията на изкуствена роговица е подобрила зрението и състоянието на всички пациенти, включително и на всички 14 участници в експеримента, които са загубили зрението си в резултат на развитието на кератоконус. Имплантирането на новата роговица не само върнала способността им да виждат, но и намалила дискомфорта, свързан с носенето на контактни лещи.

Тези експериментални резултати превръщат тяхната разработка в особено обещаващ подход за лечение на слепота, свързана с дегенерация на роговицата. Тя позволява масово производство на такива импланти и дългосрочно съхранение, което ще позволи на медицинските специалисти да извършват операции за възстановяване на роговицата по всяко удобно време, обобщават професор Лагали и колегите му. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?