Следвайте ни

Пловдивчани два пъти по-болнави от варненци

viber icon

Пловдивчани са почти два пъти по-болнави от варненци. По данни на НОИ 57 464 души от област Пловдив са отсъствали от работа заради заболяване през последната година, докато в морската столица, която е и третият по големина град в страната, те са едва 31 516.

Всички над 57 000 пловдивчани, който са се лекували, са прекарали у дома или в лечебно заведение 892 360 работни дни. Това означава, че те са боледували средно по 15 дни. Дългите болнични само за областта са стопили над 28, 8 млн. лв. от хазната, а болните са получавали средно по 29 лв. на ден. За сравнение средното обезщетение, което са взимали в област Варна е малко по-високо – 35 лв. Това означава, че работниците там се осигуряват на малко по-високи възнаграждения, отколкото в града под тепетата.

Най-честите причини за отсъствие от работа са заради заболявания на дихателните пътища, вирусни инфекции и болки в кръста. При дамите към поводите за болнични се добавят и проблеми, свързани с бременността. Професиите, който са по-податливи на болести пък са шофьорите, строителите, IT специалистите и шивачите, става ясно от анализ на НОИ.

Имайки предвид концентрацията на предприятия и икономическите дейности в региона, не е изненада, че по-голямата част от заболелите са осигурявани при условия на трета категория на труд. Оказва се, че мъжете са по-болнави от жените - седем от десет души излезли в болнични са мъже.

Най-голям брой работни дни на един болничен лист се падат на служителите на по-малки фирми с до 9 души, веднага след тях се нареждат тези с численост между 10 и 19.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво очаквате от промените в кабинета "Борисов 3"?