Следвайте ни

Пийте вода, за да сте в топ форма

viber icon

Когато става въпрос за поддържане на перфектна форма, всички знаем колко важна е ролята на водата в този процес. Тя е основен елемент от живота и е от съществено значение за доброто здраве. Ежедневният й прием е един от най-лесните начини за поддържане на тялото. Повечето хора пият вода, когато са жадни, но според специалистите тогава вече е късно, обезводняването е започнало и тялото тревожно сигнализира, че някъде течността е в оскъдица. Оптималният вариант е да държите бутилката до себе си и да пиете на често по няколко глътки.

Колко вода да пиете:

Това зависи от възрастта, ръста, пола, теглото, и най-вече от средата, в която се намирате и от физическите натоварвания, на които сте подложени. За препоръчителна норма се смятат между 30 и 40 мл на килограм. Но ако е много горещо и сухо около Вас и отделяте много пот, трябва да са повече. При тежки физически натоварвания жизнените дейности са много по-интензивни, изпотяването – също. Съответно – нужно е повече вода.

Добрият метаболизъм и водата:

Водата е необходима на клетките в тялото за поддържане на хомеостазата, тоест на нормалната вътрешна среда за протичане на химичните реакции. Тя е един от най-важните инструменти за намаляване на теглото,  ускорява метаболизма, прочиства токсините и остатъчните продукти от тялото ни. Намалява приема на празни калории (ако пиете по една чаша вода, когато ви се дояде нещо сладичко или солено, със сигурност ще си спестите доста калории). Много често си мислим, че сме гладни, а всъщност тялото ни подсказва, че се нуждаем от вода.Тя потиска апетита по естествен път и помага на тялото да разгражда складираните мазнини. Изследванията доказват, че намаленият прием на вода води до увеличаване на мастните натрупвания, а приемането на по-големи количества от ценната течност е пряка причина за намаляването им. Дехидратацията е пръв противник на загубата на килограми. Водата извежда всичко ненужно навън и ускорява метаболизма. Когато в тялото се получи недостиг, то не може да контролира правилно температурата си и да гори складираните мазнини, тъй като ги използва, за да поддържа баланса.

Водата срещу подуване:

Пиенето на достатъчно вода е най-добрият лек срещу задържането на вода в организма. Когато тялото получава по-малко, то се чувства застрашено и започва да трупа запаси. Водата се съхранява в извънклетъчните пространства и това е причина за подути ходила, крака и ръце. Колкото повече сол приемате, толкова повече вода ще задържа организма, за да я разтвори. Справянето с ненужната сол е лесно – пийте повече вода. Когато преминава през бъбреците, тя елиминира излишното количество натрий.

Премахва токсините:

Експертите препоръчват на възрастните да пият поне 8 чаши вода на ден, за да премахнат вредните вещества от тялото. Потреблението на ценната течност подобрява здравето на кожата, тъй като гони токсините от клетките. Много хора забелязват, че чрез увеличаване приема на вода, кожата им изглежда по-жизнена.

Водата освежава и подмладява кожата:
Днес жените полагат огромни усилия в грижата за кожата си и в усилието да съхранят жизнеността и младостта й. Често, обаче се пренебрегва водата като изключително ефикасно средство за подмладяване на кожата. Редовното пиене на вода увеличава жизнеността и подобрява тургура на клетките, овлажнява кожата отвътре, повишава еластичността и предотвратява сухотата й. Тя е жизненоважна и за състоянието на косата и ноктите. Дехидратацията състарява кожата и води до по-бързо образуване на бръчки, лишава косата от блясък и еластичност.

Но освен количеството много важно е и качеството на водата. Голяма част от потребителите в България купуват бутилирана вода, без да четат етикетите. Това крие сериозен риск за здравето. Съветът на експертите е - винаги четете етикетите и се ориентирайте каква вода е подходяща лично за вас. Най-добрият вариант е вода с неутрално pH и ниска обща минерализация. Съдържанието на минeрaли и соли в изворна вода "Бачково" отговаря на ежедневните нужди на човешкия организъм и я прави подходяща за ежедневна употреба от цялото семейство. Тя освежава и обновява човека, като се грижи както за вътрешната хармония, така и за външния вид и красота. И не забравяйте, водата е ключът към доброто здраве!

Коментари (1)

Леле

Леле

27.08.2020 | 11:01

Да се пие вода е много здравословно и необходимо, ама да се прави реклама на Бачково, малко прекалявате.

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?