Следвайте ни

Пийте зелено смути за тонус през зимата

Чаша със смлени плодове и зеленолистни зарежда организма с безценни витамини

Дали е въпрос на мода, или на вкус, но все по-често виждаме хора със зелено сокче в бара на спортната зала или в заведение. Холивуд полудя по зеленото смути. Чашата със смлени плодове и зеленолистни е хит за зареждане на организма с витамини в дългата зима, за отслабване или просто за тонизиране. 

Терминът „смути“ идва от английската дума smooth, което означава нещо гладко като консистенция. Голямата разлика между фреш и смути е, че при фреша се изцежда плодът и се изхвърлят фибрите, докато при смути плодовете и зеленчуците се пасират на пюре и се добавя течност - вода, мляко или дори фреш. Фибрите са вътре и така смутито се доближава много повече до това да си изядеш плода цял с всичките му ценни вещества.

Технологията на приготвяне на смутитата и соковете също е различна - блендирането прави напитката по-гъста и пухкава. Друго съществено предимство на смутито пред сока е това, че за обработването му от организма е необходима повече енергия, много по-засищащо е и напълно замества едно основно хранене.

Диетолозите и нутриционистите горещо препоръчват прясно приготвено смути за закуска - то ще даде нужната енергия за старт на деня и в същото време няма да донесе чувство за тежест и дискомфорт. Освен това смути можем да си направим с плод или зеленчук, който не е възможно да бъде изстискан на сок - авокадо, банан, листни зеленчуци, замразени плодове.

Продуктите, които можеш да включиш в смутито са въпрос на вкус. Има обаче няколко основни принципа за приготвянето на здравословната напитка. Основата винаги трябва да е някакъв месест плод, който да даде плътността. Най-масово се използва банан. Може да се сложи пъпеш, мека круша, диня – всичко, което е месесто и лесно смилаемо. Към тази основа може да се включи в малки количества ягоди, малини, боровинки, къпини.

А за по -здравословен ефект се добавят и зеленолистни като спанак, рукола, магданоз, мента, босилек. Накрая напитката се разрежда, за целта може да се използва вода или мляко.

Добре е във всяко смути да има зеленолистни. Причината е, че зеленото детоксикира. Съществуват много изследвания за хлорофила, който се съдържа в зеленолистните и дава техния цвят. Установено е, че хлорофилът е най-мощният антиоксидант и фитонутриент, познат на човечеството.

Притежава силно изявено детоксикиращо и регенериращо въздействие върху черния дроб, спомага за заздравяване стените на храносмилателния тракт, помага при кожни проблеми. Зеленолистните са и богати на ензими, а организмът ни има нужда от тях, за да работи перфектно. Не е тайна, че те са богати на фибри, които предотвратяват рязкото покачване на кръвната захар. /Марица.бг

Коментари

За да публикувате коментари трябва да имате профил в сайта

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?