Следвайте ни

Пет знака, че алергията ти всъщност не е алергия

Според последни данни 30% от българите и половината от децата страдат от алергии. Въпреки това трудно е да се различат алергичните симптоми от тези на други заболявания.

Ако винаги предполагаш, че „уши, нос, гърло“ болежки са свързани със сезонната ти алергия, може да пренебрегваш някоя друга, по-тежка диагноза. (От друга страна, нелекуваните алергии могат да ти докарат хронични синусни инфекции, възпаления на ушите, затруднения със съня и астма - така че трябва винаги да преценяваш всичките си опции).

„Лечението на алергиите е много по-различно от това на настинките и грипа“, обяснява д-р Бет Корн, говорител за Американската фондацията за борба с алергии и астма. Например, ако лекуваш вирусна инфекция с антихистамини (редовното средство за облекчаване на алергичните симптоми), възможно е да пострадаш от странични симптоми като замаяност. А това, от което наистина се нуждаеш, е просто сироп за кашлица и повишен прием на течности.

За да избегнеш усложнения около приема на лекарства, виж кои са признаците, че НЕ страдаш от алергия, а от нещо съвсем различно. Важно е да правиш разликата, защото колкото по-рано предприемеш правилните стъпки за излекуването си, толкова по-бързо ще се вдигнеш обратно на крака.

5 сигнала, че симптомите ти НЕ са предизвикани от алергия

1. Имаш треска

Вдигането на температура е симптом, който никога не е предизвикан от алергия.

2. Секретът от носа ти е зелен

Съжаляваме, че го споменаваме, защото никак не е приятно. Но да, ако цветът на сополите ти е зелен, това е знак за инфекция.

3. Чувстваш болка в областта на бузите и зъбите

Докато алергиите могат да са причина да усещаш тежест и напрежение в зоната на синусите и слепоочията, болката в тази на бузите и дори зъбите е сигнал за възпалителна дейност. А тя изисква лечение с антибиотик, не антихистамини.

4. Кашляш... но не само

„Трябва да се разгледат множество симптоми, не само един, за да се различи причинената от алергия кашлица и тази, която е резултат от стичането на секрет, причинен от вирус“, обяснява д-р Корн. Така че, ако кашляш сериозно, но имаш и други симптоми, значи страдаш от нещо повече от алергия.

5. Запушен нос + лош дъх

Запушеният нос е връхната точка на всяка сезонна алергия, но когато е комбиниран с лош дъх и/или развален вкус в устата, значи си пипнала вирус.

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?