Следвайте ни

Пет причини за любовните ни дръжки

viber icon

Тъй като последните години упорито се заговори колко са вредни натрупаните сланинки в коремната област, известни като висцерални мазнини, ще ви покажем кои са 5-те възможни причини за образуването им:

Майка ви е тип „ябълка”
Генетиката е важен фактор по отношение на това на кое място човек е по-предразположен да съхранява мазнини по тялото си. Бърз поглед към вашето родословно дърво и ще разберете дали роднините ви са по-скоро тип „ябълка” или „круша”. Ако, например, майка ви е тип „ябълка”, има голяма вероятност мазнините лесно да се натрупват по корема ви. За да предотвратите това, трябва да внимавате с калориите и да наблегнете на повече физическа активност.

Хормоните ви „полудяват”
Около менопаузата, дори жените, които преди това са били с крушовидна форма на тялото (повече натрупване на мазнини около бедрата) често забелязват, че талията им започва да расте. Виновни за това са хормонът естроген заедно с вашия забавен метаболизъм. Сега е времето да наблегнете върху по-силовите тренировки и най-вече върху упражнения за корем.

Имате поликистозни яйчници
Синдромът на поликистозните яйчници засяга около 10 до 20% от жените по време на репродуктивните години. Тези жените имат по-високи нива от обичайните на тестостерон и лесно натрупват мазнини в областта на корема. Смята се, че именно тестостеронът причинява този „мъжки” модел на наддаване на тегло. Други симптоми на поликистозните яйчници включват нередовна менструация, по-голямо окосмяване на тялото и акне. Ако подозирате, че имате поликистозни яйчници, най-добре се консултирайте с лекар.

Недостатъчно или прекалено много сън
Редовното недоспиване (по-малко от 5 часа на денонощие) или пък прекаленото много сън (повече от 8 часа на денонощие) е свързано с натрупването на мазнини по корема. Когато човек не си доспива, той има навика да посяга към нездравословни храни, даващи бърза, но нетрайна енергия. Резултатът е повече коремни мазнини. Все още няма точно научно обяснение защо повечето часове сън също предизвикват увеличение на талията. Смята се, че повече сън означава по-малко активност.

Голям стрес
От много време е известно, че големият и продължителен стрес води до натрупване на мазнини по корема. Виновник за това е кортизолът – един от стрес хормоните, който кара човек да търси мазни и захарни храни. Освен това кортизолът променя химията на тялото и човек по-трудно гори калории.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?