46
Следвайте ни

Пет храни, които скъсяват живота

viber icon

Човек е това, което яде. Тази максима не случайно е измислена. Причината е, че често продуктите, които консумираме могат или да ни помогнат, или да ни навредят. Но как да направим разликата?

Стана известно какви ежедневни продукти експертите смятат за вредни за организма. Някои дори могат да съкратят продължителността на живота, като влияят зле на здравето ни.

Катрин Зератски, доктор по медицина, диетолог в клиниката „Майо“, каза „Яжте това, а не онези пет храни, от които трябва да се откажете, за да удължите живота си.

Според специалистката е необходимо да се спре консумацията на ултрапастьоризирани храни, преработено червено месо, преработени храни, пържени храни, храни, съдържащи захар и пиенето на прекомерни количества алкохол.

Отхвърлянето на тези продукти ще повлияе на качеството и продължителността на живота към по-добро, посочва Зератски.

Говорейки за опасностите от червеното месо, лекарката отбеляза, че учените многократно са провеждали проучвания.

В последното от е било оценено качеството на живот на повече от един и половина милиона души, които изследователите наблюдавали в продължение на от 5,5 до 28 години. Оказало се, че прекомерната консумация на червено месо увеличила риска от сърдечни и онкологични заболявания.

Под преработено месо лекарят има предвид колбаси, бекон, консервирано месо, сушено месо.

Диетологът също отбеляза, че храните с минимална обработка обикновено съдържат полезни вещества - витамини, минерали, фитонутриенти и фибри.

За разлика от това, силно преработените храни, като бързата храни и други подобни, съдържат наситени мазнини, прекомерно добавена захар и ниско съдържание на фибри. Както отбеляза Зерацки, такава храна съдържа много повече калории, отколкото хранителни вещества, пише zdrave.to.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?