Следвайте ни

Пасивното пушене увеличава риска от инсулт

Над 1 млн. души годишно в света стават негова жертва

viber icon

Цигареният дим отделя близо 22 милиона кг никотин и 135 млн. кг прахови частици в атмосферата годишно според изследване, публикувано в Environment International. Това насочва вниманието на учените към възможно хронично излагане на цигарен дим от непушачи.

Според авторите на публикацията тези данни очертават нова насока за изследване на специфичните за тютюна канцерогенни фактори, присъстващи във фините частици, както и рисковете за здравето при продължителна експозиция, както и за рак на белия дроб. 

Замърсяването на въздуха - безшумният убиец 

Замърсяването на въздуха може да е причина за развитието на рак на белия дроб и сърдечносъдови заболявания, тъй като оказва вредно въздействие в продължение на години, коментират учени. Излагането на замърсен въздух от непушачи е толкова вредно, колкото  пушенето на една кутия цигари на ден, допълват други. 

Връзката между замърсяването на въздуха и вредата за здравето е толкова силна, че генералният директор на Световната здравна организация д-р Тедрос Аданом Гебрейесус нарича замърсяването на въздуха „новото пушене“. Последните оценки показват, че само дишането на мръсен въздух причинява смъртта на над 8 милиона души по света на година, колкото е и броят на смъртните случаи от тютюнопушене.

Пасивното пушене води до 1,2 милиона случая на преждевременна смърт

Всяка година по инициатива на Световната здравна организация на 31 май се отбелязва Световният ден без тютюнопушене.

По данни на СЗО цигарите убиват повече от 8 милиона души всяка година. Повече от 7 милиона от тези смъртни случаи са резултат от пряка употреба на цигари, а близо 1,2 милиона са пасивните пушачи, изложени на вторичен дим. Цигареният дим съдържа над 8000 химични вещества, около 100 от които са доказано канцерогенни.

Редовното излагане на цигарен дим увеличава вероятността от инсулт с 50 процента 

Пасивното пушене причинява множество здравословни проблеми при кърмачета и деца, включително по-чести и тежки астматични пристъпи, респираторни инфекции, ушни инфекции и синдром на внезапна детска смърт, сочат редица изследвания.

Дългосрочното излагане на вторичен дим увеличава риска от развитие на рак на гърдата при по-млади жени. Пасивното пушене е толкова вредно за плода, колкото, ако майката e пушач.

Някои от здравословните състояния, причинени от пасивното пушене при възрастни, включват коронарна болест на сърцето, инсулт и рак на белите дробове. Само 30 минути излагане на цигарен дим може да причини сърдечни увреждания, подобни на тези при пушачите. 

Непушачите, които са изложени на пасивно пушене у дома или на работното си място, увеличават риска от развитие на сърдечни заболявания, инсулт и рак на белите дробове с 20 до 50%.

Милано стана първият град без дим в Италия 

Като част от пакет мерки за подобряване на качеството на въздуха и за да защити здравето на гражданите срещу активно и пасивно пушене, Милано стана първият град в Италия, който забрани пушенето на много обществени места на открито, като паркове, стадиони, детски площадки, автобусни спирки и гробища. Има изключения - на изолирани места, на разстояние 10 метра или повече от други пушачи - както и за електронните цигари.

Кметът на Милано Джузепе (Бепе) Сала планира да забрани изцяло пушенето във всички обществени открити зони от 1 януари 2025 г., предизвикано от проучвания, показващи как тютюнопушенето допринася за замърсяването, коментираха италианските медии през януари.

Големите градове в Испания също предприемат мерки срещу замърсяването на въздуха и премахването на цигарения дим. За да подобри качество на въздуха в града и „да се превърне в здравословен град без цигарен дим“,  Барселона ограничава пътния трафик и забранява пушенето на четири от най-популярните плажове в града.

Данните се потвърждават и от друг експеримент на университета в Мадрид, който сравнява въздуха и вредните газове от улицата с аеорозола от електронната цигара. 

 „Ако си ходите по улиците, сте изложени на повече токсични вещества, отколкото, ако до вас има човек, който пуши електронна цигара“, каза проф. Проф. Анхел Гонсалес Уреня от Мадридския автономен университет.

Проф. Гонcалес смята, че електронните цигари могат да имат полза за околните заради премахването на цигарения дим и пасивното пушене.

„Това е важно, защото околните също са изложени. Но ако около вас има човек, който употребява електронна цигара, той вдишва по-голямата част от веществата, чиито концентрации вече са намалени, а това, което издишва, се разсейва много бързо и на разстояние от един метър концентрациите вече са много по-ниски“, заяви испанският професор.

„Ако в бара човекът до вас пуши горима цигара, на всяко дръпване от цигарата вие сте изложени на 600 нанограма никотин, докато, ако същият човек, използва електронна цигара, вместо на 600 нанограма никотин, пасивният страничен посетител ще бъде изложен само на 5 нанограма“. Това е 100 пъти по-малко, подчерта още проф. Гонcалес в защита на тезата си, че електронните цигари са по-безопасни и по-малко токсични. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?