Следвайте ни

Пълно тото с електронните рецепти, аптеките ги бойкотират

viber icon

Да намериш аптека, която ще ти изпълни електронна рецепта, все още е като да удариш печалба от тотото. Дълго чаканата крачка към дигитализацията се случи на 18 декември миналата година, а официалният старт беше съпроводен с много дитирамби как ще се улеснят пациентите. На практика обаче повече от месец по-късно аптеките, които въведоха нужния софтуер и са готови да изпълнят онлайн рецепти, се броят на пръсти.

 

В цялата страна те са само 500, призна наскоро председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов. В Пловдив ситуацията е още по-трагична, защото местата, където можеш да си вземеш лекарства, без да покажеш на хартия изписаните хапчета, са едва десетина от общо 213 действащи аптеки. Съответно и лекарите предпочитат все още стария вариант, защото са наясно със ситуацията и не искат пациентите им да трошат излишно време и нерви. 

В началото здравните власти обясняваха, че всичко ще тръгне по мед и масло, бързо и лесно. Необходимо беше само софтуерът на аптеките и общопрактикуващите лекари да се свърже с централизирания модул на  Националната здравноинформационна система (НЗИС).  След преглед или консултация по телефона с лекар пациентът получава електронна рецепта с уникален QR-код. Насред пандемията от коронавирус това трябваше да спести ходенето на крака при джипито и риска от заразяване. 

Лекарствата трябваше да могат да бъдат получени във всяка аптека с уникалния код и ЕГН-то на пациента

От здравното министерство дори обявиха, че целта е да се премине изцяло към електронни рецепти през 2021 г.

Засега обаче новата система буксува сериозно. Собственици и управители на аптеки имат своите аргументи защо не бързат да обслужват е-рецептите. Основната причина е, че нямат гаранции дали ще си получат парите за тези лекарства, които частично или напълно се поемат от Здравната каса.

 

"Стана така, че впрегнаха каруцата пред коня. Все още не е подписан анекс с НЗОК за медикаментите по позитивния лекарствен списък, които се реимбурсират от нея. Нещата се решават в движение и има още няколко фази на пълното внедряване на е-рецептите, преди всичко да бъде наред", обясни пред "Марица" собственик на верига аптеки, който обаче пожела да остане анонимен.

Според него неразумно се е избързало да се обяви старт на издаването на онлайн рецептите през декември. Това е трябвало да стане, след като бъде подписан въпросният анекс към договора със Здравната каса и се синхронизира изцяло софтуерът.

В бранша вече има и примери на опарени от нововъведението. Аптека в Първомай е изпълнила няколко електронни рецепти, но все още си чака парите от Касата.

За повечето малки аптеки инвестирането в нужния софтуер за работа с електронни рецепти си е сериозен харч. Затова много от тях се опасяват, че в един момент 

ще бъдат принудени да продадат бизнеса си на по-големи вериги, или направо да затворят.

Това пък ще създаде допълнителни проблеми на хората от малките градове и села, нуждаещи се от медикаменти.

За сериозни проблеми с изпълняването на електронните рецепти признава и председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари д-р Костадин Сотиров. "Мои пациенти нееднократно са обикаляли по кварталите, докато намерят аптека, които да им изпълни е-рецепта. Затова ги издаваме на хората само когато сме сигурни, че ще бъдат изпълнени", обясни д-р Костадин Сотиров пред "Марица".

Той не е голям оптимист и след като участвал във видеоконферентна връзка с експерти от Министерството на здравеопазването, Здравната каса, софтуерните компании, отговарящи за внедряването на новата система и фармацевти. На нея е станала ясно, че повечето аптеки все още не са готови да преминат към електронния вариант на рецептите и никой не може да гарантира кога това ще стане масова практика.

 

Онлайн направленията за COVID-19 гонят 30 000

 

Щом стане дума за реформа на здравната система, дигитализацията винаги се сочи като приоритет. Това е любима дъвка на всички важни и отговорни фактори години наред. Залегнала е като първа грижа и в готвената Национална здравна стратегия. На практика обаче въвеждането на електронен вариант на направленията, рецептите и пациентските досиета върви повече от мудно. В здравното министерство обаче са оптимисти. 

След като през миналия декември стартираха е-рецептите, до края на март всички направления за преглед при специалист или изследване ще станат електронни, увери преди дни здравният министър проф. Костадин Ангелов. 

В момента е-направления се издават само за изследване за КОВИД-19, кръвна картина и за рентген на бял дроб.  Тяхното използване стана особено наложително за да се намалят рисковете от заразяване с коронавируса. 

От старта на интеграционната платформа за електронно направление, която е част от Националната здравно-информационна система (НЗИС) до 15.01.2021 г. са издадени общо 29393 е-направления за COVID-19. Това съобщиха от Информационно обслужване. Броят на лекарите, които успешно интегрираха софтуера си и са издали електронни направления, е 2223.

От внедряването на модула за издаване на електронна рецепта на 18 декември 2020 г. досега са издадени общо 1218 рецепти. Общо 206 лекари, които имат възможност да изписват по електронен път медикаменти, напълно или частично заплащани от НЗОК, са се възползвали от новата система.

 

Д-р Костадин Сотиров: Има много издадени, но малко са изпълнени

"Софтуерът на общопрактикуващите лекари е готов за издаването на електроните рецепти. Остава това да направят и аптеките и да обучат своя персонал, за да заработи системата в пълен синхрон." Тока коментира пред "Марица" буксуването на е-рецептите председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари д-р Костадин Сотиров. Според него на този етап има много издадени, но малко изпълнени такива рецепти. Крайният срок за пълното внедряване на системата е 1 май тази година, но и след тази дата ще продължат да се издават рецепти на хартия.

"Това ще става, когато  общопрактикуващият лекар или аптеката в момента нямат интернет и на пациента му трябва спешно документът", обясни д-р Сотиров.

Електронната рецепта се издава на пациента само след преглед от лекар и с неговия електронен подпис, напомниха негови колеги. 

"Нека хората да не си мислят, че може да стане по друг начин", предупреждават джипита.

 

Здравната каса:

Няма проблем с плащането, а със софтуера на фармацевтите

Няма опасност аптеките да не си получат парите от НЗОК за дадени лекарства по електронни рецепти. Това увери пред "Марица"  Багряна Маркова, началник на пресцентъра в Националната здравноосигурителна каса.  

"Анексът, регламентиращ как ще се заплаща на аптеките изпълнението на електронни рецепти, вече е подписан. В близките дни ще бъде подписано и споразумението между Здравната каса и Българския фармацевтичен съюз. На аптеките изпълнили електронни рецепти ще им бъде заплатено за това", заяви още Маркова.

Според нея най-вероятно повечето аптеки не са внедрили софтуера за издаване на електронни рецепти и затова отказват да ги изпълняват, но се оправдават с опасения дали ще си получат парите. Въвеждането на новата система обаче е неизбежно.  

"До 30 април ще важат и книжните рецепти, но след това само електронните, с изключения в някои случаи", напомни Маркова. 

Румен Златански

Румен Златански

Репортер-редактор - екип "Общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай