44

Пациенти с артрит: Чакаме над 5 г. за диагноза от експертна комисия

Диагностицирането на артрита продължава да отнема над пет години за някои артритни заболявания, а в 70% от случаите отнема минимум една година. Това стана ясно от анкета сред 449 пациенти, проведена от Организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България в навечерието на Световния ден за борба с артрита.

 „Артритните заболявания са голяма група мускулно-скелетни възпалителни болести, в която влизат не само ревматоидният и ювенилният артрит, но и лупусът и системната склероза, които са системни заболявания на съединителната тъкан, болестта на Бехтерев, псориатичният артрит, остеоартрозата, подаграта и др. Ако не се диагностицират и лекуват навреме, тези заболявания увреждат необратимо ставите и органите, което води до инвалидизация. Артритните заболявания са сред основните причини за неработоспособност и представляват огромен товар както за пациентите, така и за обществото“, обясни Боряна Ботева, председател на Организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България и на Сдружението за развитие на българското здравеопазване.

От анкетата става ясно, че 77% от пациентите на биологични медикаменти и 82% от пациентите на JAK-инхибитори са удовлетворени от лечението си, което показва, че съвременните медикаменти подобряват значително качеството на живот. От отговорите на участвалите в анкетата обаче става ясно, че достъпът до тези терапии продължава да бъде труден. Общо 75% от пациентите, които получават терапията си чрез протокол, са затруднени финансово или трябва да отсъстват от работа, за да се явяват на Експертна лекарска комисия (ЕЛК). Такива комисии има само в четири града в страната.

Затова от ОПРЗБ предлагат да отпадне явяването на ЕЛК при продължаване на протоколите. „Според нас е съвсем логично лечението да ни бъде предписвано от лекуващия ревматолог, без да се налага да се явяваме пред Експертна лекарска комисия. В крайна сметка, ревматологът проследява как отговаряме на лечението. Така е в другите държави в Европа. 93% от пациентите, които взеха участие в проведената анкета, са категорични, че трябва да получават терапията си само от лекуващия си ревматолог“, заяви Боряна Ботева.

Резултатите от анкетата ще бъдат изпратени на НЗОК, Министерството на здравеопазването и Българския лекарски съюз, за да накарат институциите да обърнат внимание на хората с ревматоидни заболявания. „Накратко - искаме ранна диагностика, искаме да се лекуваме, искаме да е лесен достъпът до иновативни медикаменти“, обобщи нуждите на пациентите Боряна Ботева.

Денят за борба с артрита се отбелязва от 1996 г. и цели да повиши познанията на обществото за ревматичните и мускулно-скелетните заболявания, от които в Европа са засегнати над 120 милиона души, включително и деца.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?