Следвайте ни

Отслабване с чай? Опитайте този и ще се изненадате от резултата

viber icon

Пиенето на чай е прекрасен навик, който е полезен за здравето, тъй като защитава клетките от увреждане и намаляване риска от сърдечни заболявания. Чаят има и други ползи, а учените твърдят, че той влияе ползотворно за сваляне на килограми и основно редуцира мазнините по корема.

Тези шест вида чай ще ви помогнат в борбата за намаляването на телесните мазнини:

1. Зелен чай

Зеленият чай е един от най-известните видове и е свързан с много здравословни ползи. Това също е един от най-ефективните чайове за отслабване, като съществуват сериозни доказателства за това.

В проучване от 2008 година, направено в продължение на 12 седмици, 60 затлъстели участници е трябвало да спазват стандартизирана диета, докато редовно пият зелен чай или плацебо. Резултатите показали, че хората, които пият чай са загубили 3,3 кг повече от групата, която е била на плацебо.

Друго проучване установява, че хората, които консумирали екстракт от зелен чай в продължение на 12 седмици, са имали значително намаляване на телесното тегло, телесните мазнини и обиколката на талията в сравнение с контролната група. Това може да се дължи на факта, че екстрактът от зелен чай е с високо съдържание на катехини – естествено срещащи се антиоксиданти, които могат да засилят метаболизма и да увеличат изгарянето на мазнини.

Същият ефект се отнася и за матча – силно концентриран вид прахообразен зелен чай, който съдържа подобни полезни съставки като обикновения зелен чай.

2. Пу Ер чай
Чаят Пу Ер е вид китайски черен чай, който е ферментирал. Често се предлага след хранене и има земен аромат, който става все по-силен с напредването на времето на съхранение. Някои проучвания показват, че този вид чай може да понижи кръвната захар и кръвните триглицериди. Също така има резултати, които сочат, че чаят пу ер може да помогне за загубата на тегло.

В едно проучване на 70 мъже са били дадени или капсула екстракт от чай пуер, или плацебо. След три месеца тези, които приемат капсулата пуер чай, са загубили приблизително 1 кг повече от групата на плацебо. Текущите изследвания са ограничени до екстракт от чай пуер, така че са необходими повече изследвания, за да се види дали същите ефекти се отнасят до пиенето му като чай.

3. Черен чай
Черният чай е вид чай, който е претърпял по-голямо окисление от другите видове, включително зелен, бял или улун. Окисляването е химическа реакция, която се случва, когато чаените листа са изложени на въздух. Това води до покафеняване, което причинява и характерния тъмен цвят на черния чай. Предлага се в много различни видове, включително популярни сортове като Earl Grey и английска закуска.

Няколко проучвания са установили, че черният чай може да бъде ефективен по отношение на контролиране на теглото. Според едно изследване, направено сред 11 души, пиенето на три чаши черен чай в продължение на три месеца значително увеличава загубата на тегло и намалява обиколката на талията.

Някои смятат, че потенциалният ефект на отслабване на черния чай може да се дължи на това, че е с високо съдържание на флавони – вид растителни пигменти с антиоксидантни свойства. Установено е, че хората с по-висок прием на флавони от храни или напитки имат по-нисък индекс на телесна мазнина.

4. Улун чай
Чаят улун е традиционен китайски чай, който е между зеления и черния чай по отношение на окисляването и цвета. Често се описва със силен плодов аромат и уникален вкус, като тези характеристики могат да варират в зависимост от нивото на окисление.

Няколко проучвания показват, че чаят улун може да помогне за намаляване на теглото, като ускорява метаболизма и изгаря по-бързо мазнините. В едно проучване 102 души с наднормено тегло или затлъстяване пили чай улун всеки ден в продължение на шест седмици, което може да е помогнало за намаляване както на телесното тегло, така и на телесните мазнини. Изследователите смятат, че чаят прави това чрез подобряване на метаболизма и намаляване на мазнините в организма.

Друго малко проучване дава на мъжете или вода, или чай за тридневен период, измервайки метаболизма им. В сравнение с водата, чаят улун увеличава енергийните разходи с 2,9%, еквивалентно на изгарянето на допълнителни 281 калории на ден.

5. Бял чай
Белият чай се откроява сред другите видове чай, тъй като се обработва минимално и се събира докато чаеното растение все още е младо. Той има отличителен вкус – фин, деликатен и леко сладък. Ползите от белия чай са добре проучени и варират от подобряване на здравето на устната кухина до унищожаване на ракови клетки в някои проучвания с епруветки.

Въпреки че са необходими допълнителни изследвания, белият чай също може да помогне, когато става въпрос за отслабване и телесни мазнини. Проучванията показват, че белият и зеленият чай имат сравними количества катехини, които могат да помогнат за ускоряване на загубата на тегло.

Освен това, едно изследване в епруветка показало, че екстрактът от бял чай увеличава разграждането на мастните клетки, като същевременно предотвратява образуването на нови.

6. Билков чай
Билковите чайове включват накисването на билки, подправки и плодове в гореща вода. Те се различават от традиционните чайове, тъй като обикновено не съдържат кофеин и не се правят от листата на Camellia sinesis. Популярните сортове билков чай включват чай от ройбос, чай от джинджифил, чай от шипка и чай от хибискус.

Въпреки че съставките и съдържанието на билковите чайове могат да се различават значително, някои проучвания са установили, че те също могат да помогнат за намаляване на теглото и загубата на мазнини, пише tialoto.bg.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?