1939

Отслабване с 10 кг сваля с 5 mm Hg кръвното налягане

В България сърдечносъдовите заболявания заемат първо място като причина за смърт и инвалидизация. За съжаление статистиката показва, че напоследък пада долната възрастова граница и има регистрирани все повече случаи на деца с високо кръвно. Тъй като първоначалните симптоми на хипертонията са съвсем леки, често заболяването се диагностицира в напреднал стадий, когато са нанесени тежки и трайни увреди на организма.

Повишеното артериално налягане е водещият рисков фактор, допринасящ за преждевременна смърт, който е отговорен за почти 10 милиона смъртни случая и над 200 милиона човеко-години живот в инвалидност. Стресът, неправилното хранене и недостатъчното движение са основните фактори за повишаването на кръвното налягане. Затова само здравословният начин на живот може да предотврати или забави заболяването, а също и да намали сърдечносъдовия риск. Лекарствата трябва да се да се приемат ежедневно и при нормално артериално налягане и медиците не разчитат само на тях, съветват специалистите.

Началната форма на хипертонията е едно предизвикателство и за лекар, и за пациент, защото лечението може да бъде повлияно от немедикаментозни средства. Ако един пациент свали теглото си с около 10 кг, може да понижи с 5 mmHg налягането на кръвното.  Вторият момент е намаляването на солта, а третият е ежедневната физическа активност.  Нужни са поне 30 минути на ден бягане или някакъв еквивалент на усилия. Четвъртият фактор за контрол на хипертонията е ограничаването на алкохола в нормални граници.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?