Открийте тайната на младостта: Точните храни за всяка възраст! (от 20 до 60 години)
- 23:30, 25.09.2024
- 23:45, 25.09.2024
- 475
- 0
От 20 до 60-годишна възраст научете всички правилни витамини, минерали и хранителни вещества, които трябва да получавате всеки ден
Храната е една от силните или слабите страни на вашето здраве. Дори според лекарите голяма част от здравето на цялото ви тяло идва от грижата за това, което слагате в устата си. Апетитът, храната и грижите за тялото се променят с възрастта, така че в тази статия ви представяме правилните храни за всяка възраст.
На 20 години
На тази възраст тялото се нуждае от много протеини, за да изгради и заздрави мускулите, които постоянно работят. И особено хора, които се занимават със спорт или имат много активен живот. Добри източници на протеини са месото, рибата, млечните продукти, бобовите растения и ядките.
По същия начин тялото се нуждае от сложни въглехидрати, които работят като източник на енергия. Въглехидратите ви помагат да се чувствате сити по-дълго и да бъдете по-активни през деня. Добри източници на тези въглехидрати са бобът, киноа, пълнозърнестите храни и хлябът.
Също така се съсредоточете върху калций и желязо, за да изградите здрави и силни кости. Консумирайте много млечни продукти, кефир и други ферментирали храни.
Желязото, от друга страна, предпазва от анемия и помага за червените кръвни клетки. Можете да си го набавите от червено месо, спанак и бобови растения.
На 30 години
Повечето възрастни съобщават, че не консумират много плодове през ежедневието си. Те съдържат много ценности за организма, така че е добра идея да ги включите в ежедневната си диета, особено след 30. За да получите повече витамин А, С, К, фолат, селен, бета-каротин и магнезий.
Мастните киселини също са много важни за здраво тяло след 30. Омега-3 са важни за защитата на мозъка и сърцето. Особено бременните жени трябва да консумират много сьомга или сардини.
На 40 години
На тази възраст е важно доброто храносмилане и имунната система. С напредването на възрастта храните, които помагат и за двете, са предимно пробиотици. Тук се включват кисело мляко, кефир, ябълки, чесън, праз, аспержи, бобови растения и пълнозърнести храни.
Включете също ярко оцветени плодове и зеленчуци, които са богати на антиоксиданти. Тези храни предпазват от болести с напредване на възрастта. Затова включете лилави, зелени, оранжеви или сини зеленчуци и плодове. Трябва да внимавате и с теглото си, така че изберете пълнозърнести храни за ежедневната си диета.
На 50 години
Основното тук са фибрите за поддържане на възможно най-добро здраве на храносмилателната система и целия организъм. На тази възраст се наддава по-лесно, така че фибрите са най-добрият ви съюзник. Зеленчуци като броколи, карфиол, зеле са богати на фибри и работят във ваша полза.
В този период се препоръчва консумацията на куркума за предпазване от костни заболявания като остеоартрит. Набавяйте си протеини от растения, тъй като те имат по-малко количество мазнини от тези, които получавате от месото.
Холинът е друго хранително вещество, от което тялото ви се нуждае на тази възраст, тъй като помага за паметта, мускулния контрол и разгражда лошите мазнини. За мъжете над 50 години са необходими 550 милиграма, а за жените 425 милиграма на ден. Яйцата са известни като един от най-добрите източници на холин, пише Actualno.com.
На 60 години
На тази възраст започвате да се грижите за здравето на сърцето си, тъй като различните проблеми и заболявания вероятно са се увеличили с годините. Грижата за здравето на мозъка е също толкова важна. Затова лекарите съветват да се използват здравословни мазнини като зехтина.
Яжте печени зеленчуци с малко зехтин и много малко сол. За да подсладите, избягвайте преработената захар и изберете пресни плодове като ягоди или боровинки. Те са пълни с антиоксиданти, витамин С и осигуряват по-добро кръвообращение.