4232

Откритие! В стомаха има рецептор, отговорен за чувството за глад

Китайски молекулярни биолози установиха, че концентрацията на хормона на глада грелин в човешките и животинските организми зависи от активността на рецепторите PIEZO1, които се намират на повърхността на няколко вида клетки на стомаха.

Откривателите са стигнали до заключението, че понижаването на активността на тези рецептори допринася за затлъстяването, пишат те в изследването, публикувано в специализираното издание "Нейчър метаболизъм".

"Опитите ни показаха, че потискането на работата на рецепторите PIEZO1 в стомашните клетки на мишки доведе до много бързо затлъстяване в резултат на преяждане и излишък на грелин в организмите на гризачите. От друга страна стимулирането на тези рецептори потиска апетита и води до понижаване на теглото, което може да се използва за разработването на нови методи за отслабване", пишат учените, цитирани от БТА.

Авторите на сензационното откритие са китайски молекулярни биолози, които под ръководството на проф. Сюй Гъян са изследвали клетките в стомаха, които произвеждат хормона грелин при дълго неприемане на храна. Той стига до мозъка и предизвиква чувството на глад. Експериментите им показали, че производството на грелин зависи от активността на PIEZO1, чиито аналози съществуват в невроните на кожата и на ушите.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?