Следвайте ни

Откриха уникален начин за лечение на депресията

viber icon

Устройството може да се използва в случаите, когато не могат да се използват лекарства, съобщиха от пресслужбата на Министерството на образованието и науката на Руската федерация за РИА Новости, цитирани от Actualno.com.

Учените от Научноизследователския институт за психично здраве към Томския национален център за научни изследвания и развитие и Изследователския институт към Томския политехнически университет обясняват откритието си.

"Устройството-прототип работи на базата на технология, която създава балансиран спектър на светлинен поток с и може да се използва от пациенти с непоносимост към лекарства, както и по време на бременност и кърмене при жени".

Депресивните разстройства са широко разпространени и се считат за едно от най-„скъпите“ заболявания, свързани с мозъка. Хронобиологичните механизми играят важна роля в техния произход. Терапията с ярка светлина е "физиологично щадящо" лечение и първата линия на ефективна терапия за сезонна депресия.

„Особеността на сезонните разстройства се изразява във факта, че депресията може да възникне в определено време на годината, например през есента и зимата, и да бъде придружена от така наречените атипични депресивни симптоми: удължаване на продължителността на нощния сън, сънливост през деня, предпочитание към въглехидратни храни, повишен апетит и телесно тегло, както и влошаване на благосъстоянието вечер. Смята се, че важна роля за появата на сезонната или т. нар. „есенно-зимна депресия“ играе дефицитът на ярка светлина“, каза Николай Бохан, директор на Изследователския институт по психично здраве към Томския национален изследователски център, академик на Руската академия на науките.

Отбелязва се, че LED терапията подобрява качеството на живот при пациенти с депресивни разстройства и е рентабилен вариант за лечение на депресия. Терапията с ярка светлина може да се използва като алтернативен вид терапия, когато е невъзможно да се използват синтетични антидепресанти в случаи на непоносимост към лекарства, отказ на пациента да приема фармакологични лекарства, както и жени, страдащи от депресия по време на бременност и кърмене. Пояснява се, че устройството подобрява и ефективността на антидепресантите.

„Чрез използване на устройства от този тип е възможно да се постигне ускорен отговор на стандартната антидепресантна терапия и намаляване на честотата на резистентна към лечение депресия... Механизмът им на действие не се ограничава само до ефекта върху синтеза на мелатонин (важен неврохормон с широк профил на биологично действие), а е по-сложен и комплексен“, коментира един от разработчиците на устройството, докторът по медицински науки Герман Симуткин.

Коментари (3)

Шляп

Шляп

25.10.2020 | 07:34

Просто си включете всички лампи вечер у дома, няма нужда от нови устройства

Отговори
1 0
Джек

Джек

22.10.2020 | 03:51

Обърках се....!

Отговори
1 1
ДЖЕИ

ДЖЕИ

22.10.2020 | 03:50

Имат само те депресия...!

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?