49

Откриха протеина, който води до смърт от деменция

Един от протеините на човешкия мозък е в състояние да образува структури, разрушаващи невроните. Международна група учени стигна до това заключение. В резултат на това болен човек развива невродегенеративно заболяване, което води до смърт, според MedicalXpress, цитирано от zdrave.to

Учените са извадили протеини от мозъчната тъкан на 11 пациенти, починали от три нелечими невродегенеративни заболявания: деменция с телца на Леви, прогресивна супрануклеарна парализа и фронтотемпорална лобарна дегенерация.

Оказа се, че един от протеините, TMEM106B, може да образува фибрили. Това са структури, които имат патологичен ефект върху невроните. Освен това, този протеин е ключов компонент на лизозомите и ендозомите. Протеиновите фрагменти в клетъчните органели могат да се съберат във фибрили, които са в изобилие в засегнатата тъкан. Все още не е известно дали тези фибрили всъщност причиняват заболяване, но се счита за много вероятно.

По-рано геронтолог разкри, че липсата на витамин В12 води до деменция. Витамин B12, или кобаламин, е водоразтворимият витамин с най-голямата и най-сложна молекулярна структура от всички витамини. Той играе изключително важна роля по време на формирането на червените кръвни клетки, клетъчния метаболизъм, функцията на нервната система, производството на ДНК, здравето на щитовидната жлеза, храносмилането и усвояването на храната, надбъбречните хормони и др.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?