Следвайте ни

Откриха нещо опасно в газираните напитки

viber icon

Ново проучване, публикувано вчера в списанието JAMA Internal Medicine, установи, че безалкохолните напитки, независимо дали съдържат захар или изкуствени подсладители, могат да увеличат риска от преждевременна смърт и дори могат да бъдат свързани с болестта на Паркинсон.

Проучването проследява над 450 000 възрастни европейци от 10 европейски страни - Дания, Франция, Германия, Гърция, Италия, Холандия, Норвегия, Испания, Швеция и Обединеното кралство в продължение на 19 години, пише zdrave.to.

Откритията разкриват, че тези, които пият две или повече чаши газирани напитки на ден, подсладени или диетични в стандартни чаши от 250 грама, имат по-висок риск от преждевременна смърт в сравнение с хората, които пият по-малко от чаша сода на месец. Всъщност тези, които пият сода, подсладена със захар всеки ден, имат по-голям шанс да умрат от храносмилателни заболявания, докато тези, които пият газирани напитки с подсладители ежедневно, имат по-висок риск да умрат от сърдечно-съдови заболявания.

„Нашите резултати за безалкохолни подсладени напитки осигуряват допълнителна подкрепа за ограничаване на консумацията и замяната им с други по-здравословни напитки, за предпочитане с вода“, казва един от авторите на изследването Нийл Мърфи, който е учен в Международната агенция за изследвания на рака.

„За изкуствено подсладените безалкохолни напитки сега се нуждаем от по-добро разбиране на механизмите, които могат да лежат в основата на връзката им с определени заболявания.“

Проучването открива също, че тези, които консумират една или повече чаши обикновена или диетична сода на ден, са по-склонни да умрат от болестта на Паркинсон или да пострадат от нарушение на нервната система, което засяга движението. Въпреки това евентуалната връзка между консумацията на тези напитки и болестта на Паркинсон се нуждае от допълнителни проучвания.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?