Следвайте ни

Отказваме захарта, но какво се случва с тялото тогава?

За да оцелеете, трябва да изчакате няколко дни и да проявите търпение

viber icon

Привържениците на доброто хранене отдавна приравняват любовта към захарта с влиянието на най-мощната дрога. Ако все още се съмнявате, опитайте се временно да се откажете.

Учените са доказали, че по време на храненето със сладкиши в човешкия мозък се активират същите центрове, както при употребата на кокаин, а сладкото пристрастяване се появява много по-рано.

Лекарите са категорични: консумацията на захар трябва да бъде намалена колкото е възможно повече или напълно да се изостави. Добрата новина е, че хората наистина могат да го направят и положителният ефект няма да отнеме много време.

Какви промени ви очакват след отказ от захарта - вижте по-долу.

Важно е да се знае, че обикновено усещането за ситост се появява 20 минути след хранене. Същата е историята със сладкишите: оставяйки настрана ароматизираните захаросани зърнени храни, шоколадов бар или чаша пакетиран сок, в началото ще почувствате прилив на гордост, а по-късно - енергия.

Интересен факт: за да оцелеете при "отказ от захар", трябва да изчакате няколко дни. Да, в първия ден ще загубите настроението си и ще искате два пъти повече сладко от обикновено. Но след като спечелите тази малка победа, ще забележите, че не е толкова трудно да погледнете към сладкишите, а промени в настроението ви да няма.

В продължение на няколко дни жадуването за шоколадови бонбони и торти буквално ще ви подлуди и ще изпрати на мозъка ви всякакви аларми. В крайни случаи това може да доведе до депресия.

Но си струва да знаете, че когато се опитате да „прихванете“ тъгата, рискувате отново да попаднете на „порочния“ път. Всичко това се дължи на погрешното схващане, че сладките действат като антидепресант, което не е вярно. Захарта стартира производството на кортизол в организма - хормонът на стреса, поради което мнозина са изправени пред безсъние и други свързани с това последствия.

Още от училищните времена всеки от нас е научил, че шоколад преди теста е основно и питателно средство за мозъка. Но малко хора знаят, че излишната захар може да наруши връзката между мозъчните клетки и да понижи концентрацията ви. По този начин отказът от захар ще повлияе положително на паметта ви и ще ви направи по-концентрирани, пише zdrave.to.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Къде е проблема

05.02.2020 | 14:54

Преди да открие захарта човечеството чудесно се е справяло и без нея. Така че няма проблем. А при самият отказ наистина в началото е не комфортно. Човек е вечно гладен и не знае какво да сложи в уста,и дори може да се стигне до виене на свят. Може би така се чувстват тези които отказват цигарите. Но това отминава след 2-3 седмици и по нататък всичко се нормализира. Така че смелост.

Отговори
16 5

...

07.02.2020 | 20:11

Я попрочети малко малко преди да пишеш. От къде знаеш как са се справяли без захарта,като не знаеш кога в създадена...

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?