1553

Откажете тези вредни навици и спете като бебе

Лекари твърдят, че възрастните се нуждаят от седем до девет часа сън през нощта, но приблизително една трета от хората спят по-малко. Експерти препоръчват да се откажем от 7 навика, които пречат на нормалния сън.

Гледане в телефона преди лягане

Доказано е, че синята светлина на телефон, таблет и лаптоп потиска мелатонина - хормон, който помага за регулирането на циркадните ритми и ви позволява да спите по-добре. Това „затруднява хората да заспят и предизвиква повишена бдителност в мозъчните вълни“. Гледането на екрани преди лягане може да повлияе на съня, като поддържа мозъка ви „активен и ангажиран“.

Включен телевизор в спалнята

Заспиването пред телевизора може да изглежда приятно, но всъщност не е релаксиращо за тялото ни. Този тип безсмислено гледане държи хората будни „много по-дълго, отколкото възнамеряват". Това важи и за пасивна употреба, като например включен телевизор във фонов режим, дори когато сте ангажирани с други дейности.

Ангажиране в социално взаимодействие

Комуникацията с приятели е страхотна, но не трябва да се прави преди лягане. Социалното взаимодействие всъщност сигнализира на часовника на тялото да остане бдителен и буден. Избягването на твърде много социални контакти преди лягане може да помогне на тялото да се отпусне, да стане сънливо и в крайна сметка да заспите. Социалните медии също попадат в тази категория.

Работа от леглото - по всяко време на деня

Въпреки че много хора сега работят от вкъщи, опитайте се да избегнете изкушението да проверявате имейли или да работите от леглото. Разделянето на зоните за работа и сън е изключително важно. Работата от едно и също място, на което спите, може да затрудни концентрирането върху работата, да ви направи по-малко продуктивни и след това да ви затрудни да заспите.

Пиене на алкохол преди лягане

Пиенето на алкохол преди лягане може да накара хората да останат будни през нощта. Алкохолът може да ви кара да се чувствате сънливи, но мозъкът ви не преминава в по-дълбоки стадии на сън.

Хранене точно преди лягане

Да вечеряте късно вечерта може да изглежда по-удобно, но този навик е вреден за съня. Тялото се нуждае от време, за да смила правилно, и това се случва, когато сте будни и се движите. От друга страна, липсата на храна преди лягане също може да повлияе на съня ви. Ако лежите там с къркорещ стомах, няма да можете да се настаните достатъчно удобно, за да спите. Ако установите, че редовно се чувствате гладни в леглото, помислете за лека закуска преди лягане - това може да ви помогне да намерите правилния баланс.

Тренировки преди времето за лягане

Спортуването е чудесен начин за регулиране на съня - освен ако не го правите точно преди лягане. „Упражнението може да помогне за подобряване на дълбокия сън, който получавате, позволявайки на мозъка и тялото да се подмладят. Упражнението също може да помогне за стабилизиране на настроението и да позволи да заспите по-бързо. Въпреки това, упражненията преди времето за лягане могат да имат обратен ефект. 

Източник: zdrave.to

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?