46

Освен алкохола: Тези 3 неща съсипват черния ви дроб

Алкохолът е един от най-опасните врагове на черния ни дроб. Но също така трябва да се помни, че има редица други хранителни продукти и дори лекарства, които могат да повлияят негативно на състоянието на този важен за хората орган, пише actualno.com.

За какво трябва да сте особено внимателни?

Алкохолът, консумиран дори в малки количества, отравя черния ни дроб. Нещо повече – дразни стомашната лигавица, нарушава работата на червата, затруднява усвояването на храната, уврежда клетките на панкреаса и черния дроб. Дори малкото количество изпит алкохол, повишава нивото на холестерола в организма, увреждайки клетъчните мембрани на хепатоцитите, т.е. чернодробните клетки.

Чернодробните заболявания, причинени от консумация на алкохол, остават безсимптомни за дълго време. Алкохолната мастна чернодробна болест се среща в около 90 процента при хората, борещи се от алкохолна зависимост. Последиците от алкохолната мастна чернодробна болест могат да бъдат хепатит и цироза в следващия етап.

Сладки и преработени храни

Захарта и по-специално фруктозата са толкова опасни за черния дроб, колкото и алкохолът. Струва си да добавим, че не става дума за фруктоза, която се среща естествено в плодовете, а за тази, добавена към напитки, сладкиши или преработени храни. Освен това глюкозо-фруктозният сироп и рафинираната захар имат отрицателен ефект върху регенерацията на черния дроб.

Излишъкът от глюкозо-фруктозен сироп повишава концентрацията на лошия холестерол и триглицеридите в кръвта, което води до сериозни проблеми на сърдечно-съдовата система.

Прекомерната консумация на захар може да доведе, наред с други неща, до безалкохолна мастна чернодробна болест и цироза.

Тлъсто, изгорено месо

Сезонът на барбекюто започна, а на него често пъти присъства тлъстият свински врат.

Може би не знаете, но при готвене на месо на скара често се случва такава храна да загори и консумацията й е огромен проблем за черния дроб. Ние доставяме на тялото много канцерогенни полициклични ароматни въглеводороди.

Мазните меса трябва да бъдат заменени с птичи или чисто филе, а също така е чудесна идея да добавите храни, богати на омега-3 мастни киселини към вашето меню. В името на черния дроб трябва да се откажете и от преработеното месо, което е източник на наситени мастни киселини и холестерол, т.е. бекон, бекон, колбаси, колбаси и пастети.

Лекарства

Приемането на твърде много лекарства също може да допринесе за увреждане на черния дроб. Някои лекарства, особено тези, приемани хронично или еднократно, но в доза, надвишаваща терапевтичната, могат да доведат до увреждане на черния дроб и остра чернодробна недостатъчност.

Чернодробните функции също могат да бъдат нарушени, например от антидепресанти, така че е важно преди започване на лечението, напр. с трициклични антидепресанти, вземете съответните тестове.

Неправилната употреба на лекарства може да доведе до причинено от лекарства увреждане на черния дроб, което може да бъде асимптоматично, повишавайки активността на чернодробните ензими. Дори популярният и широко използван парацетамол може да доведе до увреждане на черния дроб. В някои случаи превишаването на препоръчителната доза два пъти или комбинирането на терапевтичната доза с алкохол може да причини големи увреждания на черния дроб.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?