Следвайте ни

Остеопороза мъчи половин милион българи

viber icon

450 000 българи са с остеопороза, показват последите данни на организациите  на хората, страдащи от това опасно заболяване.

Една на всеки три жени и един на всеки пет мъже над 50-годишна възраст ще имат поне по една остеопоротична фрактура през живота си.

Около 8,9 милиона фрактури в света годишно се дължат на остеопороза. У нас близо 450 000 българи са със заболяването, а поне 500 000 имат граничното състояние на намалена костна плътност. Болестта протича постепенно, без симптоми и когато костната плътност се намали под критичната, в съчетание с други предразполагащи фактори, се достига до фрактури. „Затова я наричат „тихата” епидемия на века“.

Сред най-опасните фрактури, причинени от загубата на костна плътност, са тези на гръбначните прешлени. Намаляването на костната им маса може да доведе до смачкването им. Най-често това се случва при банални битови инциденти.

Симптом на тези фрактури е хроничната болка в гърба

Обикновено тя започва внезапно, остава в определена област на гръбнака и се влошава, когато човек стои или ходи. Засегнатата част от гръбначния стълб често е чувствителна при натискане. За да не стигат до тежки фрактури, които могат да бъдат и животозастрашаващи, лекарите съветват пациентите над 50-годишна възраст поне веднъж да се подлагат на двойно енергийната рентгенова абсорбциометрия (DEXA). Това е най-точният метод за измерване на костната плътност на гръбначния стълб и тазобедрената става. При него се използват два рентгенови лъча. Единият от тях е нискоенергиен и може да преминава единствено през тъканите, а другият е по-мощен и може да преминава и през костите. Измерването на костната плътност се извършва, като се отчете разликата в показанията на двата лъча.

Колкото по-плътна е една кост, толкова по-малко рентгенови лъчи преминават през нея

Благодарение на това изследване може да се установи загуба на костна плътност дори по-малка от 2 %. А колкото по-ранна е фазата, в която е установено заболяването, толкова по-успешно е лечението и по-малка вероятността пациентът да стигне до тежки фрактури.

Важно е, че заболяването подлежи на профилактика и с последване на правилни съвети може да получим ранна диагноза и да не настъпят усложненията на болестта.

Румен Златански

Румен Златански

Репортер-редактор - екип "Общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?